Polgárháborút szülhetnek az etnikai konfliktusok Magyarországon?

2009. november 17. - 16:53 | Külföld
Miskolc polgármestere, Káli Sándor (MSZP) etnikai kérdésnek tartja a történteket, szerinte nem szabad továbbra is a szőnyeg alá söpörni a cigányság problémáját. Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint tudatosan uszítják a magyar gárda ellen a cigányságot. Draskovics Tibor minisztert arra kéri az MSZP, alapítson rendőrörsöt a közelmúltban városi rangot nyert településen.

Táptalaj a szélsőségeknek

Káli Sándor, MSZP-s országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a hamu alatt izzik a parázs. Őszintén kell beszélni a milliós népcsoport problémájáról, mert a nyomor és a szegénység feszültséget szül, és ez ad táptalajt a szélsőségeknek. Tényleges munkahelyteremtésre van szükség, nem lehet életcél, hogy a munkanélküliség, a segélyezés legyen az életképe embereknek - tette hozzá, megjegyezve, a cigányság problémájáról, helyzetéről számtalan tanulmány készült, amellyel mindenki jól járt, csak maga a célközösség nem.

Káli Sándor szerint az is probléma, hogy "az országban eluralkodott egy stílus". Példaként említette, hogyha az Országgyűlésben lehülyézhetik egymást, ha kutyának lehet nevezni egy miniszterelnököt, akkor vidéken - miután ezt látják -  akár kocsmában kést ragadva is érvényt szerezhetnek az emberek a nézeteiknek.

A szocialista képviselő azt mondta, nem tudja elfogadni a Magyar Gárda szellemiségét, de szerinte a másik oldal igényét is figyelembe kell venni. Azét, aki félti terményét, értékeit.

Pattanásig feszült a helyzet

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint "tudatosan szítják és hergelik a cigányságot" az új magyar gárda és a párt ellen. A politikus a Borsod megyei Sajóbábonyban kedden úgy fogalmazott, a településen kialakult helyzet "csepp a tengerben, pattanásig feszült a helyzet", főleg Kelet-Magyarországon.

Vona Gábor a Sajóbábonyban történtek miatt érkezett a településre. Annak a véleményének adott hangot, hogy téves és riogató megjegyzések keltek szárnyra a borsodi városban. Ő maga is beszélt a település utcáján helyi lakosokkal, akik azt mondták: - bár megnevezni nem tudják, kitől hallották - mégis úgy tudták, a gárdisták "gyilkolni jönnek Sajóbábonyba". Sőt ezek a roma emberek azt hiszik, hogy a korábbi romagyilkosságok elkövetői is gárdisták voltak, mindez pedig egyértelműen bizonyítja, tudatos provokáció történt - állította.

Azt mondta, bebizonyosodott, hogy az elmúlt 20 év cigánypolitikája csődöt mondott. A cigányságot arra használták, hogy négy évente olcsón - néhány konzervért megszerezhető - szavazóként funkcionáljanak. Állítása szerint a cigányság 80-90 százaléka teljes mértékben a törvényen kívül él. A parlamenti pártok egyikének sincs elképzelése, hogyan oldják meg ezt a problémát: sem valódi szándékuk nincs erre, sem koncepciójuk. A cigány kisebbségi önkormányzatok pedig csak arra voltak jók, hogy eltüntessék a felzárkóztatásukra szánt milliárdokat - vélte.

A gárda addig lesz a kistelepüléseken, amíg erre a helyzetre nem találnak megoldást. A gárda soha nem sértett törvényt, nem ez a célkitűzése - mondta a sajtótájékoztatón.

Rendőrőrsöt Sajóbábonyra!

Draskovics Tibort az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete határozottan arra kérte, hogy két hónapon belül küldjön Miskolcra rendőri erősítést, és hozzon létre Sajóbábonyban rendőrőrsöt - közölte Varga László, a párt országgyűlési képviselője miskolci sajtótájékoztatóján.

A képviselő közölte: azt is kérték a szaktárca vezetőjétől, hogy Sajóbábonyban a jelenlegi körzeti megbízotti rendszer helyett mihamarabb rendőrőrs álljon fel, ezt az is indokolja, hogy szeptembertől a település városi címet kapott. Amíg az őrs nem jön létre, addig a körzeti megbízotti létszám megduplázása szükséges - tette hozzá.

Varga László emlékeztetett arra is, hogy olyan szervezet demonstrált Sajóbábonyban a hétvégén, amelyet a bíróság jogerősen feloszlatott. Ez a szervezet szélsőséges, kirekesztő és megfélemlítő - utalt a jogerősen feloszlatott Magyar Gárdára, megemlítve azt is, hogy Orbán Viktortól - "aki cinkosával", Vona Gáborral egy polgári körben politizált - soha egyetlen szót nem hallottunk, hogy elhatárolódott volna a szélsőségesektől.

Ugyanakkor a bűncselekményt elkövető állampolgárokkal szemben határozottan, a törvény szellemében el kell járni - utalt azokra, akik Sajóbábonyban a vasárnapi incidenskor megütöttek egy nőt és összetörtek egy autót. Varga László megjegyezte azt is, hogy az államnak erőszakmonopóliuma van, feloszlatott, félkatonai alakulatok nem tehetnek rendet egy településen, "semmi joguk ehhez, ez felháborító".

MTI/para