Sajóbábony - oszlassák fel a Jobbik-ot!

2009. november 19. - 19:02 | Külföld
A már ismert büntetőügyek mellett további két nyomozást indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság egyesülési joggal való visszaélés vétsége miatt a Sajóbábonyban hétvégén történtekkel kapcsolatban - tájékoztatott a rendőrség.
A Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: tekintettel arra, hogy a beszerzett bizonyítékok alapján "személyek a bíróság által jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet vezetésére irányuló magatartást tanúsítottak" indítottak eljárást.

A Borsod megyei Sajóbábonyban hétvégén történt események miatt több büntetőeljárás is indult, két embert őrizetbe vettek, háromnak pedig a Miskolci Városi Bíróság már elrendelte előzetes letartóztatását, további három ember pedig szabadlábon védekezhet.

Az őrizetbe vett két ember ellen "felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja" miatt indítottak eljárást. A miskolci városi bíróság által előzetes letartóztatásba helyezett három ember pedig megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy vasárnap megrongáltak egy járművet.

Szombaton lakossági fórumot tartott Sajóbábonyban a Jobbik, ezt követően vasárnap szabadultak el az indulatok a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a roma lakosság között.

Az eddigi adatok szerint mintegy 40-50 helybéli vascsövekkel, fakarókkal és egyéb, sérülés okozására alkalmas eszközzel vonult a települést jelző táblához, miután megtudták, hogy a Jobbik tagjai a településre érkeznek. Egy roma nő megpofozott egy MSZP-s önkormányzati képviselőt, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, mert rajta kérte számon, mintha ő szervezte volna a Jobbik lakossági fórumát. Megrongáltak egy autót is.

Az üggyel kapcsolatban Kozák János, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese úgy fogalmazott: a kialakult polgárháborús helyzet kezelése érdekében összefogásra szólítják fel a cigányokat és nem cigányokat. Ne hagyjuk, hogy látszatmegoldásokkal, hatásvadász beszédekkel, katonai megmozdulásokkal befolyásoljanak és megfélemlítsenek bennünket - tette hozzá.

Kozák János a magukat cigányvajdának nevező emberekre utalva úgy fogalmazott: a cigányság nevében illetéktelen, önjelölt emberek nyilatkoznak, és ez nagy veszélyt jelent, ugyanis eltorzult véleményüket a cigányság mögé rejtve hangoztatják, saját népükkel szembefordulva kárt okoznak nemcsak a cigányság, hanem az egész társadalomnak, így ezeknek az embereknek a cigányságon belül nincs helye - jelentette ki.

A borsodi kisvárosban vasárnap történt incidens miatt előzetes letartóztatásba helyezett, illetve eljárás alá vont roma emberekre utalva azt mondta: vegye figyelembe a rendőrség, hogy a gárdisták által provokált cigányok félelmükben cselekedtek, amikor összetörték azt a bizonyos autót. Ugyanakkor sérelmezte, hogy egyetlen gárdatag ellen sem indult büntetőeljárás.


- mti/para -