Orbán: Baráti kapcsolatokat Kínával

2009. december 3. - 14:10 | Külföld
A magyar nemzetgazdaságnak és a magyarországi embereknek az az érdekük, hogy a világgazdaság leendő centrumával, Kínával mély, kiegyensúlyozott és baráti kapcsolatokat ápoljunk

Ezt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nyilatkozta Pekingben, ahol pártja hivatalosan is felvette a kapcsolatot a Kínai Kommunista Párttal, s gazdasági tárgyalásokat folytatott.

"A Fidesznek szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy az ország kormányzásáért neki, nekünk kell viselni a felelősséget" - állapította meg Orbán Viktor. A pártelnök szerint egy az országért felelősséget viselő párt ma nem teheti meg, hogy a világgazdaság centrumává váló Kínával és Ázsiával nem épít kapcsolatokat.

"Magyarország helye a világ térképén egyértelmű, NATO-tagok vagyunk és az Európai Unió tagjai. Ez azt jelenti, hogy mi nyugati zászló alatt hajózunk, de ma keleti szél fúj a világgazdaságban. A vitorláinkat ennek megfelelően kell fordítani" - jegyezte meg Orbán, s hangsúlyozta, hogy a világgazdaság centruma jól láthatóan eltolódik Ázsia irányába.

"Ennek az előkészítése érdekében jöttünk ide és vettük fel a kapcsolatot a Kínai Kommunista Párttal, amely rendkívül sikeres reformokat hajtott végre az elmúlt három évtizedben, és tette sikeressé az országot. Számunkra a kapcsolatfelvételt megkönnyíti, hogy a KKP nem kíván ideológiai vitákat folytatni, az együttműködés alapjának nem az ideológiát tekinti, hanem a közös érdeket" - hangoztatta Orbán.

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatokról a pártelnök elmondta: "Egy kiegyensúlyozottabb külkereskedelmi mérlegre van szükségünk, amit a kínaiak természetesnek is vesznek és szívesen működnek velünk együtt olyan gazdasági programok kivitelezésében, amelyek eredményeképpen Magyarországról nagy mennyiségű áru érkezhet Kínába. Én elsősorban a jó minőségű mezőgazdasági termékeket látom ilyennek. Ha itt van egy biztos piac, akkor Magyarországon újra tudjuk éleszteni a régi felvásárlási rendszert és rendkívül sok munkahelyet tudunk adni a vidéken élőknek" - mondta a Fidesz elnöke, aki szerint a mezőgazdaságban kiszámítható finanszírozás kell, s ennek a módszeréről tárgyaltak is kínai partnereikkel.

Orbán Viktor a megbeszélések alapján azt szűrte le: van lehetőség arra, hogy a kínai tőke részt vegyen Magyarország fejlesztésében, vannak olyan tervek, amelyek szerint kínai állami és magán cégek munkahelyteremtő beruházásokat hoznának Európába.

"Kína ma már nem csak textilt és cipőt gyárt, hanem igen jelentős gépiparral is rendelkezik. Csak néhány évnek kell eltelnie és az egész nyugati világ meg fog lepődni, amikor kínai gépjárművek árasztják el a piacaikat" - jegyezte meg a Fidesz elnöke.

"Megerősödött bennem az, amit már korábban is gondoltam: szegény ország nincs, csak rosszul kormányzott ország van" - mondta Orbán, aki most először járt Kínában. "És amikor ezt az országot elkezdték jól kormányozni, a szegénységből is nagyon gyorsan kezdtek kijönni" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy születtek-e konkrét megállapodások, Orbán Viktor elmondta, hogy egy ellenzéki párttal általában konkrét megállapodást nem kötnek, de vendéglátóival abban sikerült megegyezniük, hogy politikai kérdésekben a két párt rendszeres kapcsolatot tart, továbbá, hogy az üzletemberek világában, munkacsoportokban megkezdődik azoknak a programoknak a kidolgozása, amelyeket majd kormányzati szinten szeretnének megvalósítani.

Orbán Viktor delegációja - amelynek tagjai között volt Demján Sándor, Magyarország egyik legismertebb vállalkozója, Bartha Ferenc, az MNB volt elnöke, valamint Matolcsy György volt - gazdasági miniszter is, kétnapos pekingi látogatása során találkozott a kínai alelnökkel, a kereskedelmi miniszterhelyettessel, a pénzügyminiszter-helyettessel, a KKP külügyi főosztályának miniszteri rangú vezetőjével és a vasútügyi minisztérium illetékeseivel. Meglátogatták a ZTE (Zhong Xing) nevű gyárat, a világ öt legnagyobb távközlési cégének egyikét, jártak a Pekingi Idegen Nyelvek Egyetemén, ahol Orbán Viktor a magyarul tanuló diákoknak tartott előadást, a küldöttséget elvitték az olimpiai létesítményekhez és megismerkedhettek a Tiltott Várossal is.

- mti/para -