Románia - Egy ország, két elnök?

2009. december 6. - 21:02 | Külföld
Geoana minden román elnöke kíván lenni. Basescu szerint ő nyerte a választást. Markó Béla szerint magyar jelölt híján a romániai magyarok többsége nem érzékelte a romániai elnökválasztás súlyát. Szász Jenő szerint egyelőre döntetlen az állás.


Minden román elnökének nevezte magát vasárnap este Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök, miután az exit-poll eredmények az ő győzelmét jelezték az elnökválasztásokon.

Geoana egyenes adásban közvetített, hívei által ovációkkal kísért beszédében leszögezte: "A demokrácia számára gyönyörű este ez, olyan győzelem, amelyért megdolgoztunk". Kijelentette: mostantól minden román elnöke lesz. "Lezárjuk a posztkommunista időszak húsz esztendejét, lezárjuk az átmenet időszakát, holnaptól Európa felé vesszük utunkat" - mondta Geoana.

Jelezte, hogy napokon belül megalakul Klaus Johannis vezetésével az új kormány, amely egy erőteljes koalícióra és egy határozott válságellenes programra épül majd.

Traian Basescu román államfő vasárnap este "megnyugtatta" híveit, hogy ő nyerte meg a vasárnapi elnökválasztást, szerinte ezt a hivatalos szavazatszámlálás meg fogja erősíteni.

Miután az urnazárás után közzétett exit-poll adatok ellenfelének, a szociáldemokrata Mircea Geoanának a győzelmét jelezték, Basescu híveinek társaságában, egyenes adásban elhangzott beszédében biztosra vette, hogy a vasárnap este 9 órától a hivatalos szavazatszámlálás lezárásáig tartó időszakban kiderül a valóságos eredmény, amely az ő győzelmét mutatja majd ki.

Utalt a televízióadók "manipulációjára", kimondatlanul is érzékeltetve, hogy a képernyőkön közzétett adatokat szerinte megcáfolja majd az Országos Választási Iroda (BEC) által nyilvánosságra hozandó eredmény.

A romániai magyarok többsége nem érzékelte a romániai elnökválasztások második fordulójának a tétjét, mivel nem volt magyar jelölt, ezért volt alacsonyabb a magyar lakosság körében a szavazási kedv - ezt a véleményt fogalmazta meg vasárnap este Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A politikus az RMDSZ bukaresti székházában az urnazárást követő nyilatkozatában gratulált Mircea Geoananak, a szociáldemokrata elnökjelöltnek, aki az exit-poll becslések szerint megnyerte a választást. Jelezte: az RMDSZ hajlandó kormánykoalícióra lépni, de csak akkor, ha ennek megfelelő feltételei teremtődnek.

Egyelőre döntetlen a romániai elnökválasztások állása - vélekedett az MTI érdeklődésére vasárnap este Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

A helyi idő szerinti 21 órai urnazárást követő exit-poll-eredményeket kommentálva Szász Jenő megállapította: az eredmény a hibaszázalékon belül van, ezért egyelőre döntetlen az állás. Állítását azzal támasztotta alá, hogy a B1 kereskedelmi televíziós csatornán közzétett felmérés például 50-50 százalékos eredményt hozott ki. (A másik három intézet 2-3 százalékos előnyt jelzett Mircea Geoana számára Traian Basescuval szemben.)

"Szerintem várjuk meg a hivatalos végeredményeket, mert a tapasztalatok szerint sem a Székelyföldet, sem a külföldi román szavazatokat nem tudják mérni a közvélemény-kutató intézetek" - mondta az MTI-nek az MPP elnöke.

- mti/para -