A munkanélküliség aggasztja az európaiakat

2009. december 14. - 15:20 | Külföld
A munkanélküliséget tartják az európai polgárok a legnagyobb problémának, míg a gazdasági helyzettel kapcsolatos aggodalmaik valamelyest enyhültek - derül ki az Eurobarométer uniós közvélemény-kutató hétfőn közzétett, legutóbbi felméréséből.

A megkérdezettek többsége továbbrais úgy véli, hogy a válság még nem érte el csúcspontját. Ezév május-júniusban 61, most 54 százalék szerint a legrosszabbmég hátra van a válságnak a munkahelyekre gyakorolt hatásából.Az október-novemberben végzett legutóbbi felmérés szerint 38százalék vélekedett úgy, hogy a válság már elérte atetőpontot. Ez az adat az előző felméréshez képest 10százalékpontos növekedést jelent.

A tavaszi felméréssel összehasonlítvapozitív tendencia mutatkozik az EU következő évi gazdaságihelyzetével kapcsolatos várakozásokat illetően. Az európaiak 30százaléka szerint az elkövetkező tizenkét hónapban javulni foga helyzet, 38 százaléka szerint változatlan marad, és 21százaléka szerint romlani fog, míg 11 százalék nem tudottválaszt adni. Tavasszal csak 24 százalék számított javulásra,viszont 28 százalék további romlásra.

Saját országuk gazdasági kilátásaitennél valamivel kedvezőtlenebbül ítélik meg a megkérdezettek.Javulásra 28 százalék, változatlanságra 37 százalék, továbbiromlásra 31 százalék számít.

A megkérdezettek 51 százalékának aza véleménye, hogy országában jelenleg a munkanélküliségjelenti a legnagyobb problémát, a második helyen (40 százalék) agazdasági helyzetet, harmadikként pedig az inflációt és abűnözést jelölték meg.

Abban a tekintetben, hogy kitőlvárható leginkább a válság hatékony kezelése,  22százalék jelölte meg az Európai Uniót, 19 százalék a nemzetikormányokat, 18 százalék pedig a G20-ak csoportját.    Az Európai Parlamentben összességében az uniós polgárok 50százaléka bízik, az Európai Bizottságban 46 százalék. Országaeurópai uniós tagságát az európaiak 53 százaléka pozitívanítéli meg. A megkérdezettek 57 százalék véli úgy, hogy azország profitál az uniós tagságból.

mti/para