Magyar-szlovák rendőri gyakorlat volt

2009. december 15. - 16:06 | Külföld

Közös rendőri gyakorlatot tartott ma a szlovákiai  besztercebányai rendőri testület és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balassagyarmat térségében. Szabó Jenő, Nógrád megye rendőrfőkapitánya sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy kormányközi megállapodásnak köszönhetően, ellentétben a közvélekedéssel, a rendőröknek nem kell megállniuk az államhatáron, hanem tovább üldözhetik a jogsértések gyanúsítottjait.

"A gyakorlatot a közös munka gördülékenyebbé tételére tartottuk. Megvizsgáltuk például, hogy a magyar rendőrök rádiói milyen mélységben működőképesek szlovák területen, illetve ez megtörtént fordítva is. Emellett több témakört is teszteltünk, de ezek belső információk, nem hozhatók nyilvánosságra" – mondta.

Marián Slobodník, a besztercebányai rendőri testület igazgatója, határmegbízott arról számolt be, hogy az együttműködés kiváló a két rendőri szervezet között, a gyakorlaton pedig olyan rablásokat modelleztek, amelyek elkövetőit a szomszéd ország területén fogták el.

Szabó Jenő az MTI kérdésére elmondta, hogy eddig háromszor fordult elő, hogy a rendőrök üldözés közben átlépték az államhatárt.
A sajtótájékoztató végén lehetőség nyílt a kapcsolattartási pont megtekintésére. Ez a balassagyarmati határátkelő szlovák oldalán működik, illetve van ilyen Rajkán és Sátoraljaújhelyen is. Az itt dolgozó magyar és szlovák rendőrök beszélik egymás nyelvét és az a dolguk, hogy a központi ügyelettől kapott információk alapján segítsék az elfogás előkészítését a másik ország területén.

mti/para