Az MSZP az Európai Szocialisták Párjához fordul a nyelvtörvény miatt

2009. december 17. - 18:10 | Külföld
Az MSZP azt kezdeményezi az Európai Szocialisták Pártjának elnökénél, hogy a monitoring bizottság azonnal kezdjen munkához a módosított szlovák államnyelvtörvény végrehajtási utasításainak pozsonyi elfogadása miatt - közölte Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.
Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy az MSZP nemrég indítványozta, hogy az Európai Szocialisták Pártja állítson fel újabb monitoring bizottságot, amely figyelemmel követné a szélsőséges és kifejezetten a kisebbségek ellen irányuló politikai megnyilvánulásokat Szlovákiában.

Robert Fico kormányfő felrúgta a szécsényi megállapodást, a szlovák kormány szerdai döntése nincs összhangban azzal, amiben Robert Fico megállapodott Bajnai Gordon kormányfővel - szögezte le.

Az MSZP azt várja a monitoring bizottságtól, hogy állapítsa meg: a szlovák kormány által elfogadott  végrehajtási utasítási rendelet ellentétes azzal, amit az európai normák jelentenek, és amelyekről szellemiségében megegyezett Szécsényben a két miniszterelnök - tette hozzá Mesterházy Attila.

A szocialista frakcióvezető szerint szükség van arra, hogy az európai szocialisták is kiemelt figyelmet szenteljenek ennek a jelenségnek, aggályos, amikor egy szociáldemokrata párt nem osztja az európai értékeket, nem azok szerint politizál.

- mti/para -