Orrszarvúkat exportál Csehország

Szerencsésen megérkezett Kenyába vasárnap az a négy északi fehér orrszarvú, amelyet a csehországi Dvur Králové afrikai állatokra specializálódott állatkertje indított útra az előző nap, hogy megpróbálja biztosítani a kihalástól fenyegetett faj túlélését.
A rinocéroszok megfelelően szellőztetett fakonténerekben utaztak, és majdnem végig aludtak a 24 órán át tartó, 7000 kilométeres úton - mondta Dana Holečková, a cseh állatkert igazgatója, aki elkísérte az állatokat az Ol Pejeta parkba. Kilencven százalékos esélye van annak, hogy szaporodni tudnak új környezetükben, amely a faj természetes élőhelye - tette hozzá.

A széles szájú, vagy más néven fehér rinocéroszok egyik alfaját képező északi fehér orrszarvúakból (Ceratotherium simum cottoni) ma már mindössze nyolc példány él az egész világon. Ebből kettőnek a San Diegó-i vadaspark, hatnak pedig a Dvur Králové-i állatkert ad otthont. Az állatkertben azonban 2000 óta nem született rinocéroszbébi, és minden szaporítási próbálkozás kudarcba fulladt. Így az Utolsó esély a túlélésre elnevezésű terv kezdeményezői most abban reménykednek, hogy a nőstény orrszarvúak hormonszintje helyre áll majd Afrikában. A 300 ezer dolláros beruházás nagy részét a nonprofit természetvédelmi szervezetként működő Fauna and Flora International (FFi) és a Vissza Afrikába (Back To Africa) mozgalom fedezte.

Nem minden szakember ért egyet a kezdeményezéssel. Szerintük a kelet-európai fagyból a kenyai hőségbe való költözés túl nagy kockázatot jelent az állatok számára. "A négy állat közül három itt született, és már hozzászoktak a hideg és meleg időszakok szabályos váltakozásához. Most pedig a hűvös évszakra vannak beprogramozódva" - mondta Csehországban Kristina Tomášová természettudós. "Az állatok ki lesznek téve a nagyjából 40 Celsius-fokos hőségnek, amivel nagyon nehéz lesz megbirkózniuk" - tette hozzá.

Az eredetileg Afrika középső és keleti területein őshonos növényevő óriások számát nagyjából megtizedelték az orvvadászok, ugyanis az állatok szarvának hatalmas értéke van az ázsiai gyógyászatban. Mindezek miatt pedig ma már valószínűleg egyetlen példány sem él a vadonban.

 

- mti/para -