Kormánypártként sem "puhult fel" az RMDSZ álláspontja

2009. december 24. - 13:30 | Külföld
Markó Béle szerint az RMDSZ kormánypártként is ellenzi a verespataki aranybánya-beruházást. Kelemen Hunor pedig úgy véli, a kormányban válallt szerepük a romániai magyarság érdekeit szolgálja.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) álláspontja továbbra sem változott a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházással kapcsolatban, így ellenzi a projektet - ezt Markó Béla, az RMDSZ elnöke jelentette ki.

A romániai magyar vezető politikus a Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó című napilapnak elmondta: a beruházás tekintetében nem értenek egyet a Demokrata Liberális Párttal (PD-L), amellyel együtt alkotják az új román kormányt.

Markó a csütörtökön közölt interjúban felidézte, hogy az RMDSZ-ben is voltak véleménykülönbségek a projekt hasznosságát illetően, ugyanis a magyar szervezet gazdasági szakemberei inkább a beruházást pártolták volna, mások viszont környezetpárti álláspontra helyezkedtek. Rámutatott: végül a környezetvédelmi szempont győzött az RMDSZ-ben, és álláspontjuk továbbra is változatlan.

Verespatakon a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat akarja megnyitni Európa legnagyobb külszíni bányáját 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelésére.

A román hatóságok 2007-ben felfüggesztették a beruházási terv környezeti hatástanulmányának az engedélyezési folyamatát.

Most ismét napirendre került a téma, miután Adriean Videanu demokrata párti gazdasági miniszter, akárcsak a romániai ásványkincsek kitermelését felügyelő szakhatóság vezetője a beruházás mielőbbi megvalósítását szorgalmazta.

Az új román kormány programjában is szerepel, hogy újraértékelik a beruházást, ami Emil Boc miniszterelnök szerint nem jelenti azt, hogy már eldöntötték volna a terv engedélyezését vagy elutasítását.

- mti/para -