Tizenegy évre ítélték az egyik legismertebb kínai ellenzékit

2009. december 25. - 11:29 | Külföld
Tizenegy év börtönre ítélték "államellenes felforgatás" vádjával Kínában az ország egyik legismertebb ellenzéki személyiségét - jelentette be ügyvédje pénteken.

A Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) elleni perben az ügyvéd szerint védencét azért helyezték vád alá december elején, mert bíráló esszéket írt és publikált a Kínai Kommunista Pártról, s tavaly ő volt a kezdeményezője a demokratikus reformokat - egyebek között az emberi jogokat szavatoló alkotmányt - követelő Charta 2008 elnevezésű kiáltványnak, amelyet több mint háromszázan, köztük vezető értelmiségiek írtak alá. Az 53 éves Liu a Tienanmen téri 1989-es, diákok vezette demokráciát követelő megmozdulások egyik veteránja.

A volt pekingi egyetemi professzor ellenzéki vád alá helyezése ellen tiltakozott korábban az Egyesült Államok, az Európai Unió, é számos más ország, továbbá emberi jogi szervezet, s követelték Liu szabadlábra helyezését. A hivatalos Peking ezt a kínai belügyekbe való beavatkozásnak minősítette.

A pekingi bíróságon szerdán tartották meg az ellenzéki tárgyalását, s a per alig két óráig tartott. Az ítéletet pénteken hirdették ki.

Csaknem tucatnyi külföldi diplomata a kínai hatóságok tiltása miatt nem juthatott be az ítélethirdetésre. Gregory May, az amerikai nagykövetség első titkára a törvényszék előtt újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Washington változatlanul felszólítja Pekinget Liu haladéktalan szabadon bocsátására.

mti/para