Ahmadinezsád: Izrael és az USA okozza a hányingerkeltő tüntetéseket

2009. december 29. - 17:14 | Külföld
Az iráni elnök szerint Izrael és az amerikaiak felelősek a vasárnapi kormányellenes tüntetésekért.

Mahmúd Ahmadinezsád kedden kijelentette: "Az iráni nemzet számos ilyen maskarádot látott már. Ezeknek a forgatókönyvét a cionisták (izraeliek) és az amerikaiak írták".

Az IRNA iráni hírügynökség által idézett államfő szerint ők is az egyedüli nézői ennek a "hányingerkeltő" látványnak. Az iráni elnök hozzátette: csalódni fognak ennek az előadásnak a kitervelői és azok is, akik részt vettek benne.

Mahmúd Ahmadinezsád most fűzött megjegyzést először a hét végén Teheránban és több vidéki városban kirobbant tiltakozó akciókhoz, amelyekben a hivatalos adatok szerint nyolcan életüket vesztették. Ezek a megmozdulások voltak a legvéresebbek azóta, hogy júniusban - egy vitatott eredmény szerint - Ahmadinezsádot újra megválasztották az Iszlám Köztársaság államfőjének.

Az iráni elnök elmarasztalta az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, amiért Barack Obama amerikai elnök és a brit külügyminiszter is bírálta az iráni vezetést a tüntetések elfojtásáért. "Már sokszor adtunk nekik tanácsot, de úgy látszik, ragaszkodnak a megaláztatáshoz. Meg fogják látni, hogy az iráni nép ismét megbecsteleníti őket, és még nagyobb megaláztatásban lesz részük, mint elődeiknek" - mondta, az előző amerikai kormányzatra, illetve az előző brit miniszterelnök kormányára utalva.

Az iráni külügyminisztérium kedden ismét azzal vádolta a nyugati országokat, hogy ők szították az erőszakos tüntetéseket, és bejelentette, hogy az ügyben berendelik a minisztériumba a brit nagykövetet, és panaszt tesznek.

MTI/para