Megkülönböztetés nélküli tiszteletre szólított fel a pápa

2010. január 1. - 14:06 | Külföld
Minden ember megkülönböztetés nélküli tiszteletére, egyúttal a természet megóvására szólított fel a pápa pénteken, az újév kezdete alkalmából elhangzott homíliájában.

A római katolikus egyház 1967 óta megtartott béke világnapjáról is megemlékezve, XVI. Benedek "a másik tiszteletére" biztatott - "tekintet nélkül annak bőrszínére, nemzetiségére, nyelvére, vallására" -, és fontosnak nevezte, hogy ebben a szellemben neveljék már az egész kicsiket is.

A Szent Péter bazilikában a vatikáni nagykövetek előtt bemutatott idei első miséjén a katolikus egyházfő a gyerekekről szólva kijelentette: "arcuk annak az emberiségnek a próféciáját jelenti, amelyet hivatva vagyunk megalkotni: a családok és népek egyetlen családját". "A másik - testvér az emberiségben, nem ellenfél, és nem ellenség" - mondta.

Homíliájában XVI. Benedek valójában elismételte a már december elején közzétett üzenetét, amelyet január 1-jén minden katolikus templomban felolvasnak, s amely így kezdődik: "Ha békére törekszel, védd a teremtett világot".

A pápa hangsúlyozta, hogy a felebaráti tisztelet közvetlenül összefügg a természet iránti tisztelettel, hiszen "ahol az emberek elzüllenek, elzüllik a környezetük is". Ezzel kapcsolatban újévi üzenetében "egy új, szélesebben és mélyebben értelmezett környezettudatosság" megteremtését szorgalmazta az oktatás átalakításával, továbbá "a nemzedékeket összefogó őszinte szolidaritás megvalósítását".

MTI/para