Amputálták Erőss Zsolt jobb lábát

2010. január 10. - 19:55 | Külföld
Amputálták a lavinabalesetet szenvedett Erőss Zsolt hegymászó jobb lábát térdtől lefelé - közölte Sárváry András, a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központjának szakmai igazgatója.

Erőss Zsolt egy konzílium során "az összes lehetséges előnyt és hátrányt megbeszélve" a térdmozgás megtartásával járó, igen korai komplex rehabilitációt lehetővé tévő amputációt választotta, amit szombaton elvégeztek rajta.

Erőss lavinabalesete során többszörös súlyos sérülést szenvedett. Az elsődleges ellátás a poprádi kórházban történt, ahol lágyrészsérüléseit megvarrták, alsó végtagjait pedig gipszsínben rögzítették. Állapotának stabilizálása után Magyarországra szállították, és a Péterfy kórház baleseti központjában kedden mindkét alsó végtagi törését megoperálták.

A szakmai igazgató tájékoztatása szerint Erőss Zsolt baloldali bokatörése várhatóan szövődménymentesen gyógyul

Állapota kielégítő

A jobboldali nyílt, darabos, alsó harmadi lábszártörését - melyhez súlyos keringészavarral járó lágyrészsérülés is társult - szintén stabilizálták. A műtét során kiderült, hogy a sérülés súlyossága miatt, a tervezett további műtétsorozat ellenére, jól mozgó és terhelhető végtag nem garantálható, és az esetleges szövődmények miatt (fertőzés, csontgyógyulási zavarok) nem volt kizárható egy késői amputáció lehetősége sem. Ezt végül szombaton elvégezték.

Jelenleg Erőss Zsolt állapota kielégítő, és a tervek szerint bal lábával járógipszben, jobboldalon pedig ideiglenes protézissel a járásgyakorlatokat egy-két hét múlva elkezdheti.

"Nem kell félteni"

Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője elmondta: Erőss Zsoltot lelkileg sem kell félteni. Hangsúlyozta: ez a döntés Erőss Zsolt további hegymászó-pályafutásának érdekében is történt. "Jó esély van arra, hogy a 2010-es őszi mászószezonban újabb nyolcezressel gazdagítsa a magyar hegymászást" - mondta.

index/mti/para