Óriás nyersgyémántot koboztak el

2010. január 17. - 15:45 | Külföld
Pingponglabda nagyságú, 2,5 millió eurót érő nyersgyémántot koboztak el egy angolai csempésztől a frankfurti repülőtéren - közölték pénteken a német hatóságok.
A 38 éves afrikai Namíbiából érkezett Németországba.

Az Európai Unió területére való belépéskor nem tett bejelentést a háromszor három centiméteres, 17 gramm súlyú, 86,7 karátos drágakőről, és nem volt nála bizonylat, sem más dokumentum, amellyel igazolhatta volna a gyémánt eredetét. Ráadásul nem is lepecsételt dobozban szállította a követ, ahogy azt a nemzetközi szabályok előírják.

Az angolai férfi a gyanú szerint futár lehetett. Útlevelében egy érvényes portugál vízum mellett egy hamis namíbiai vízumot találtak. Azt állította magáról, hogy autókereskedő Portugáliában, és a csiszolatlan kő árából - mint mondta, körülbelül 50 ezer euróból - autókat akart venni a dél-európai országban.

Adócsalás, okirat-hamisítás és a külkereskedelmi szabályok megsértése miatt eljárás indult ellene. Az előírások szerint az áru értékének 19 százalékát be kellett volna fizetnie forgalmi adóként, vagyis majdnem 500 ezer euró értékű csalásért vonhatják felelősségre.

- mti/para -