Šefčovičot az utolsók közt hallgatták meg

2010. január 19. - 08:52 | Külföld
Célegyenesbe jutott az EU-biztosjelölti meghallgatási folyamat: kedden a belügyi tárcára kiszemelt svéd Cecilia Malmström, valamint a tenger- és halászati politika területére javasolt görög Maria Damanaki jelenik meg Strasbourgban az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottsága előtt.
Az ő kifaggatásukkal az eredeti menetrend szerint befejeződik a múlt hétfőn kezdett, 26 jelöltet érintő nyilvános üléssorozat.

Ezután a kulisszák mögötti megbeszélések következnek, értékelik a meghallgatások eredményét, majd - ha egyetlen jelölttel szemben sem formálódik ellenzői többség - jövő kedden, január 26-án az EP Brüsszelben szavazhat az unió új összetételű, José Manuel Barroso vezette "kormányáról".

Ennek már legfőbb ideje, hiszen az előző Európai Bizottság mandátuma tavaly október végén lejárt, azóta a testület csupán ügyvezető jelleggel működik.

Bizonytalan azonban, hogy az összes biztosjelölt elnyeri-e az Európai Parlament bizalmát. Hétfőn az ipari tárca élére jelölt olasz Antonio Tajani meghallgatása problémamentes volt, ám Maroš Ševčovičot - Robert Fico miniszterelnök jelöltjét -, aki a tervek szerint bizottsági alelnöki rangban irányítaná az unión belüli intézményközi kapcsolatokat, illetve az igazgatási ügyeket, a jobbközép irányzatú néppárti képviselők azzal az öt évvel ezelőtti kijelentésével is szembesítették, miszerint a romák élősködnek a szlovák jóléti-szociális rendszeren.

Ševčovič azt mondta, nem emlékszik, hogy pontosan mit mondott, de ő maga ellenez minden diszkriminációt, mindig is a romák társadalmi beilleszkedése érdekében dolgozott, szavait tehát nyilvánvalóan kiragadták a szövegösszefüggésből. Ha azonban bárkit akaratlanul megsértett, akkor azért bocsánatot kér - tette hozzá.

Kérdés, hogy Szájer Józsefet, a néppártiak frakciójának alelnökét mennyire elégítette ki a válasz, ő ugyanis később a meghallgatáson visszatért erre az ügyre, megjegyezve, Ševčovič öt éven át nem talált alkalmat arra, hogy elnézést kérjen akkori szavaiért.

"Amennyiben mint romaellenes politikust szeretne feltüntetni, úgy azt sértének érzem." - reagált Szájer szavaira Šefčovič. A Fidesz uniós képviselője ma sajtóértekezletet tart a biztosjelöltek meghallgatásának témájában.

A másik vitatott jelölt a humanitárius segítségnyújtási tárca élére szánt, konzervatív bolgár Rumjana Zseleva, aki múlt keddi meghallgatásán össztűzbe került, mert állítások szerint elhallgatta vagyonnyilatkozatában egy tanácsadó cég tulajdonlását, egyfelől 2007-ben, amikor EP-képviselő lett, másfelől most, biztosjelöltként. A szocialisták ugyan felszólították a jobboldali bolgár kormányfőt, hogy vonja vissza Zseleva jelölését, ám Szófiából ehelyett az az igazságügy-minisztériumi tanúsítvány érkezett, miszerint Zseleva vagyonbevallása teljesen szabályos. Hétfőn aztán az EP jogi szolgálata sem talált vitatható elemet a bolgár jelölt által benyújtott nyilatkozatban.

Zselevával szemben azonban az is megfogalmazódott, hogy nem nyújtott meggyőző teljesítményt a meghallgatáson, szakmailag nem tudta alátámasztani alkalmasságát.

Szintén a szakmai felkészültséget illetően keltett hiányérzetet több képviselőben a holland Neelie Koes, aki eddig versenyügyi biztos volt, és a meghallgatás tanúsága szerint nem nagyon olvasta be magát új leendő tárcája, a digitális stratégia, a távközlés és informatika témájába. Neki kedden "pótvizsgáznia" kell. Ez azonban nem nyilvános meghallgatás lesz a teljes parlamenti szakbizottság előtt, hanem zárt ajtók mögötti beszélgetés az egyes frakciókat képviselő koordinátorokkal.

Szintén kevés meggyőző erőt mutatott a meghallgatáson a finn Olli Rehn, az eddig nagy elismertségnek örvendő EU-bővítési biztos, akinek most a gazdasági és pénzügyi tárcát szánja Barroso, valamint a litván Algirdas Semeta, aki még nem ismerkedett meg kellő mélységben az adó- és vámügyekkel.

Kroes, Rehn és Semeta esetében uniós folyosói vélekedések szerint előbb-utóbb a képviselők megadják a zöld fényt. Zseleva körül azonban továbbra sem csillapodtak le a kedélyek, és nem tudni még, hogy miként alakul Šefčovič megítélése.

- mti/sita/para -