Haiti földrengés: Befejezték az esetleges túlélők utáni kutatást

2010. január 23. - 17:22 | Külföld
A port-au-prince-i kormány utasítása alapján a haiti fővárosban befejezték a földrengés esetleges túlélői utáni kutatást - jelentette be szombaton Genfben az ENSZ egyik szóvivője.

"A kormány befejezettnek nyilvánította a kutatást és a mentést. A nemzetközi mentőalakulatok 132 túlélőt mentettek ki" a romok alól a katasztrófa január 12-i napja óta - mondta az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője. Hozzátette azonban: ha a romokat átkutató mentők a leghalványabb jelét észlelik egy esetleges túlélőnek, természetesen azonnal cselekedni fognak ezután is.

A túlélők utáni kutatást hivatalosan helyi idő szerint pénteken 16 (közép-európai idő szerint 22) órakor fejezték be. A katasztrófa halálos áldozatainak számát aznap 111 ezer 499-ben állapították meg, a sérültekét pedig 190 ezerben. A mentést 1918 speciális mentő és 160 kutya végezte 67 csapatban - közölte a szóvivő.  

Még pénteken is találtak két túlélőt, egy 84 éves asszonyt és egy 22 éves férfit. Az orvosok szerint az asszony - akit először jóval fiatalabbnak gondoltak - nagyon rossz állapotban volt, amikor rábukkantak, kevés a remény arra, hogy életben marad.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) napról napra több ételadagot tud kiosztani a katasztrófa túlélői között, az adagok száma pénteken már kétmillió volt - jelentette be szombaton a szervezet római székhelyén Josette Sheeran WFP-igazgató, aki éppen visszatért haiti szemléjéről. Elmondta, hogy a szakosított szervezet történetének legösszetettebb feladata a haiti művelet. Az infrastruktúra teljes összeomlása miatt gyakorlatilag a semmiből kellett felépíteni a segélyelosztó hálózatot, és a WFP-nek még hónapokig szüksége lesz a nemzetközi közösség támogatására ahhoz, hogy ellássa ottani feladatait - tette hozzá.

Egyhetes bevetés után 31 német speciális mentő a Dominikai Köztársaságból induló egyik menetrendszerinti járattal szombaton már hazaérkezett Németországba. A frankfurti repülőtéten a láthatóan kimerült mentőket tapssal köszöntötték a családtagok és a kollégák. Különlegesen kiképzett kutyákkal és különleges felszerelésekkel kutattak túlélők után a romok között.

XVI. Benedek pápa levelet küldött René Preval haiti elnöknek. A Vatikán által szombaton nyilvánosságra hozott levélben az egyházfő nyugalomra inti a haiti lakosokat annak érdekében, hogy a nemzetközi segély eljusson azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A pápa imádkozott azért, hogy "az együttérzés töltsön el minden szívet". Köszönetet mondott a katasztrófamentőknek munkájukért, amelynek során "gyakran saját életüket teszik kockára".

(MTI)