Európa-szerte akadozik a közlekedés a havazás miatt

2010. január 28. - 18:55 | Külföld
Európa több országában okozott fennakadásokat a hóesés a közlekedésben csütörtökön. Szlovákia-szerte havazott, és egyes régiókban erős szél fújt csütörtök reggel. A közutak síkosak, gyakran vékony, kásás hóréteggel borítottak, de járhatóak - jelentette az útkarbantartási vállalat.

Komolyabb közlekedési problémák Pozsonyban és a nyugat-szlovákiai régióban voltak, ahol számos kisebb baleset is történt. A Pozsony-Nagyszombat autópálya Pozsony felé vezető oldalán a 40. és a 45. kilométer között tucatnyi autó ütközött össze, ezért a sztrádának ezt az oldalát le kellett zárni a forgalom elől. Problémák vannak a Besztercebányát és Turócszentmártont összekötő hegyi átjáróban (Donovaly) is. Az út behavazott, nagyon síkos, reggel óta 10 méternél hosszabb kamionok nem használhatják.

Tekintettel a rendkívüli nagy éjszakai fagyokra, a népjóléti miniszter döntése alapján a munkaügyi hivatalok munkatársai takarókat, hálózsákokat, matracokat, fűtőtesteket fognak osztogatni a hajléktalanoknak és a segítségre szoruló állampolgároknak.

Csehországban súlyos fennakadások és problémák voltak csütörtökön reggel a közúti és a vasúti közlekedésben. Gyakorlatilag az ország egész területén sűrűn havazott éjfél óta, több régióban hóviharok tombolnak, s akadozik, csak nagy nehézségekkel működik a városi tömegközlekedés is. A nagyvárosokban gondok vannak a parkolással is, mert a parkolóhelyeket az éjjel befújta a hó. Helyenként 20-30 centiméternyi hó hullott az éjszaka.

A reggeli helyzetjelentések szerint a vonatok országszerte 20-30 perces késéssel közlekednek, mert a síneket helyenként befújta a hó, míg másutt a kidőlt fákat kell eltakarítani. Több tucatnyi szerelvény a rossz időjárási viszonyok miatt el sem indult. A legtöbb gond Prága környékén, a közép-csehországi régióban volt.

A közutak mindenütt síkosak, behavazottak, az északi hegyvidékeken számos út járhatatlan. Néhány helyen kamionok akadályozzák a forgalmat, mert nem tudnak megbirkózni a síkos kapaszkodókkal. A rendőrség felhívta a lakosság figyelmét, hogy akinek feltétlenül nem szükséges, ne üljön kocsiba.

A magyarok által is gyakran használt D1-es autópálya Brno (Brünn) és Prága között behavazott, csúszós. A Brno felé vezető oldal egy szakaszon reggel le volt zárva, mert összeütközött két kamion. A balesetben senki sem sérült meg. Országszerte a szokásosnál jóval több közúti baleset történt, többnyire koccanások.

Csehországban rendkívül hideg volt az elmúlt éjszaka. A német-cseh határon fekvő Érchegységben és Karlovy Vary környékén is helyenként mínusz 30 Celsius-fok körüli fagyot mértek. Majdnem harminc fokos fagyokat mérték Észak-Morvaországban - jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.

Szerbia középső részén ketten megfagytak; az országot rendkívüli hideg és sűrű havazások teszik próbára - közölte a rendőrség csütörtökön. A két haláleset Valjevo városa közelében történt, a holttesteket a hóban találták meg a rendőrök.

A zord időjárás akadályozza a közlekedést az egész országban, az utakat hó és jég borítja. A hőmérséklet mínusz 14 Celsius-fokig süllyedt, s egyes körzetekből erős szelet is jelentettek. A szerb villamos művek arra figyelmeztet, hogy az áramfogyasztás drámai mértékben nőtt, nagyon megterheli az elektromos hálózatot. Szerbiában sokan árammal fűtenek.

Ausztria nyugati részén közlekedési káoszt okozott a havazás csütörtök reggel - közölte az ÖAMTC osztrák autóklub. Számos helyen okoztak fennakadást az utakon keresztbe fordult vagy felborult teherautók, kamionok Vorarlberg és Salzburg tartományokban. Feldkirch és Bregenz térségében autópálya-lehajtókon, illetve -felhajtókon bénult meg a forgalom bajba jutott kamionok miatt. Az erős széllel társuló sűrű hóesés miatt Salzburg tartományban 1500 méteres magasság felett megnövekedett lavinaveszélyre figyelmeztetnek a szakértők.

Németországot az elmúlt napok rekord hidege után csütörtökre újabb hatalmas havazás bénította meg. Az éjszaka folyamán szerte az országban mintegy 20 centiméteres hó esett, a jég és a hó együttesen az elmúlt órákban óriási fennakadásokat okozott mind a légi, mind a vasúti, mind pedig a közúti közlekedésben. A havazás szinte egyformán sújtotta az ország északi, középső és déli tartományait.

Csütörtök délelőtti értesülések szerint számos járatot töröltek a frankfurti nemzetközi repülőtéren, több járat pedig meglehetős késéssel indult. A hó és a jég különösen az indulásokat nehezítette, a felszálló pályák reggel szinte teljes mértékben használhatatlanok voltak. Kisebb fennakadások voltak a müncheni repülőtéren is.

Az éjszakai órákban és kora hajnalban számos tartományban több száz közlekedési baleset történt, a hó és a jég miatt a járművek szinte irányíthatatlanná váltak. Az A9-es autópályán több teherautó, illetve kamion rohant egymásba, az autópályát órákra lezárták, egy személy életét vesztette. Hasonló útlezárásokról érkezett hír más tartományokból is.

A városokban a hó mellett a jeges utak okoznak nehézséget. A járdákon alig lehet járni, rendkívül sok gyalogos szenvedett balesetet.

A rendkívüli időjárási viszonyok csaknem megoldhatatlan feladat elé állították a hóeltakarító, illetve sószóró járműveket, amelyek a hóesésben alig tudtak haladni.

Németországban alig két hete a Daisy névre keresztelt ciklon okozott hatalmas káoszt, de a rendkívüli hideg szorítása azóta is tart. A meteorológusok a következő napokra újabb havazást jósolnak - jelentette Pietsch Lajos, az MTI tudósítója.

mti/para