Robert Fico és a nyelvtörvény kapta az idei Jogtipró-díjat

2010. január 30. - 15:11 | Külföld
Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény kapta az idei Jogtipró-díjat, a Szabadság díjat pedig egyhangúlag - posztumusz - Újvárossy Ernőnek ítélte oda a Szabadság kör szombaton a fővárosban.

Szájer József (Fidesz) európai parlamenti képviselő elmondta, hogy Újvárossy Ernő az életét adta a szabadságért. A temesvári presbitert a Securitate megpróbálta rávenni, hogy a szabálytalanul végezzen el egy templomfelújítást, s így a közvélemény előtt be lehessen feketíteni Tőkés László püspököt. Ő nem volt hajlandó erre, s mindent szabályosan végzett. A Securitate ezért egy Temesvár melletti erdőben megölte 1989 szeptemberében - idézte fel a díjazott tragikus életútját.

A néppárti képviselő azt mondta, itt az ideje, hogy azokat a hősöket, akik életüket áldozták a szabadságért, kiemeljék.

Azt szeretnék, ha megindulna egy mozgalom Magyarországon és Európában, hogy ezeknek a hősöknek a nevét a történelem megismerje és megőrizze - tette hozzá.

A Szabadság-díjat, amelyet két ég felé tartott kéz jelképez, egyhangúlag ítélték oda Újvárossy Ernőnek.

Tőkés László európai parlamenti képviselő azt mondta, nehéz elvonatkoztatnia attól, hogy Újvárossy Ernő jó barátja volt, aki hosszú ideig a Kárpátokon túl dolgozott, s egyfajta hitbeli és nemzeti megtérés útján érkezett a temesvári gyülekezethez. Ő az első hősi áldozata a temesvári népfelkelésnek - tette hozzá.

"Hitből tette, amit tett, a hősöknek azon csoportjába tartozik, akikről nem tudunk kötetnyi monográfiát írni, de akikből százak és százak vannak, és nélkülük Temesváron nem történhetett volna semmi" - fogalmazott.

mti/para

Fazekas Csaba református esperes, a temesvári református gyülekezet képviseletében úgy fogalmazott, óriási megtiszteltetés a kitüntetés. Mint mondta, reméli, hogy a díj nem kérdőjel, hanem felkiáltójel lesz egész Európában.

A Jogtipró-díjat szavazás után Robert Fico és a szlovák nyelvtörvényt kapta. A díj - amelyet egy fekete bakancs jelképez - a meghirdetők megfogalmazása szerint nem csupán a demokrácia vagy az alapvető emberi és szabadságjogok semmibevételét jelképezi, hanem egy életérzést, amit egy következmények nélküli országban élhetnek át az érintettek.

A díjra idén három jelölt volt: Robert Fico és a szlovák államnyelvtörvény, a BKV és vezetői, valamint a Heves megyei közgyűlés és Hospinvest. A díj odaítéléséről a szabadsagkor.blog.hu weboldalon lehetett szavazni.

Robert Fico és a szlovák nyelvtörvény a beérkezett 3502 voksból 1625-tel lett első a szavazáson.

Az indoklás szerint a Robert Fico vezetette "szociáldemokrata Smer és a fasiszta Jan Slota vezette Nemzeti Párt" koalíciója a szlovák államnyelv védelmét szolgálni hivatott törvénnyel beteljesítette azokat a félelmeket, melyeket sokan már a szlovák választások után megfogalmaztak. A közintézményekben a magyar nyelv használatát többezer euróval büntetni rendelő törvény szövege nem csupán az európai szabadságjogi normákkal, egyezményekkel ellentétes, de a szlovák-magyar alapszerződést rendelkezéseit is sérti. A kisebbségi nyelvhasználat állami szintre emelt üldözése sem a felvidéki magyar közösség alapvető szabadságjogaival, sem a határait lebontó Európa értékeivel és céljaival nem egyeztethető össze.

Hegedűs Zsuzsa szociológus azt mondta, arra számított, Fico "kiütéssel győz" majd a szavazáson. A szlovák kormányfő úgy viselkedik, mint egy piromán, amikor egy égő gyufával egy benzines hordó fölé ül, és azzal fenyegetőzik, hogy beledobja - fogalmazott.

A Jogtipró-díjat tavaly adták át először, akkor Draskovics Tibor, korábbi rendészeti miniszter kapta aki "rengeteget tett azért, hogy Magyarországon a szabadságjogokat talán legnagyobb mértékben a közbiztonság állapota sérti".