Bűnöző-turizmus

2010. február 3. - 12:02 | Külföld
Sokat javult, de az ideálistól messze van még a rendőrségi együttműködés Ausztria és a szomszédos országok között - jelentette ki egy osztrák rendőri vezető a Kurier keddi számában.
A schengeni térség 2007-es kibővítése óta úgyszólván "belföldi viszonyok" között tevékenykednek a bűnözők, a rendőrségnek is erre lenne szüksége - mondta Franz Lang, az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal vezetője az osztrák napilapnak adott interjúban. Rámutatott, hogy léteznek már az ehhez szükséges szerződések Ausztria és a szomszédjai között. Hozzátette azonban, hogy pontosabban kell megfogalmazni az államközi szerződéseket, és javítani kell a hatóságok "reakcióidején".

"Nem lehet, hogy heteket várjunk egy házkutatásra egy szomszédos országban" - mondta.

2007 óta fokozódott a "bűnözőcsere", vagyis növekedett az egyik ország állampolgárai által egy szomszédos országban elkövetett bűncselekmények száma. Azok a bűnözői csoportok viszont, amelyek Ausztriában tevékenyek, már a schengeni bővítés előtt is azok voltak. A megnövekedett mobilitás a kisebb bűncselekmények, például a bolti lopások számának növekedéséhez vezet - mondta.

Több kelet-ausztriai településen egyfajta polgárőrséget hoztak létre a lakosok. Lang ezzel kapcsolatban elmondta: egyelőre törvényi akadálya van annak, hogy a rendőrség közölje a polgárőrökkel, hol milyen bűncselekmény történt. De fontosnak tartják a lakosság bevonását, ezért tárgyalásokat kezdtek a vonatkozó törvény módosításáról.

A különböző országok bűnügyi statisztikáinak összehasonlításával óvatosan kell bánni - figyelmeztetett Lang. Emlékeztetett, hogy van olyan szomszédos ország, ahol egy társasházi betörést egy bűnügyként kezelnek, míg Ausztriában annyi feljelentést tesz a rendőrség, ahány lakást feltörtek. A biztosítási bejelentéshez gyakran szükség van feljelentésre is, Kelet-Európában azonban kevesebb a betörés elleni biztosítás, így a feljelentések száma is - mutatott rá.

A Kurier rendőrségi adatokra alapozott saját kimutatásából az derül ki, hogy a betöréseket és az autófeltöréseket illetően Ausztriában hasonló a helyzet, mint Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon. A betörések száma csak Magyarországon, a kocsifeltörések száma csak Csehországban több mint Ausztriában.

A cikk szerint Ausztriában tavaly hat százalékkal több lakásba és 33 százalékkal több házba törtek be, mint az előző évben. A vagyon elleni bűncselekmények jó részét külföldi tettesek, leginkább szerb, román, illetve grúz állampolgárok követik el.

 - mti/para -