Repülő pénzek

2010. február 6. - 15:51 | Külföld
Néhány éven belül másodszor állt le hirtelen egy olyan vizsgálat, amely a legnagyobb európai hadiipari és marketingcsoport, a SAAB/Gripen harci repülőgépek értékesítésében is érdekelt brit BAE Systems korrupciógyanús ügyleteit lett volna hivatva feltárni.
A súlyos csalások kivizsgálására szakosodott brit hivatal (Serious Fraud Office, SFO) ezúttal elsősorban a cég kelet-európai, köztük magyarországi tranzakcióinak hátterét próbálta feltárni, ám a hosszú évekkel ezelőtt kezdődött vizsgálódás fő iránya eredetileg Szaúd-Arábia volt.

A BAE szaúdi ügyleteinek SFO-vizsgálatát 2006 decemberében, komoly nemzetközi visszhangot keltve, a brit kormány leállíttatta. Tony Blair akkori miniszterelnök annak idején "nemzetbiztonsági okokkal" indokolta az intézkedést, részletek ismertetése nélkül.

A brit sajtó korabeli értesülései szerint azonban Szaúd-Arábia előzőleg a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésével, sőt megszakításával, emellett az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatos hírszerzési együttműködés beszüntetésével fenyegette meg Nagy-Britanniát arra az esetre, ha London nem hagy fel a szaúdi királyi családhoz is mind közelebb jutó korrupciós vizsgálattal.

Az SFO 2006. december 16-ai belső leirata szerint - amelyből két évvel később a The Guardian, a BAE ügyleteiről jó ideje oknyomozó riportokat közlő baloldali brit napilap szó szerint idézett - Nagy-Britannia szaúdi nagykövete azt közölte a hatósággal, hogy "brit életek vannak veszélyben a brit utcákon ... ha (a vizsgálat) egy újabb 7/7-hez vezet, hogyan mondhatnánk azt, hogy a vizsgálat folytatása fontosabb volt".

Az utalás a Londonban 2005. július 7-én elkövetett, 52 halálos áldozattal járó öngyilkos merényletsorozatra vonatkozott. Ennek brit állampolgárságú muszlim végrehajtói három metrószerelvényen és egy városi buszon robbantottak fel hátizsákokba rejtett pokolgépeket.

A BAE Systems több mint két évtizede elnyerte a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy 20 milliárd fontos (hatezer milliárd forintos), elsősorban harci és kiképző repülőgépekre szóló, összetett szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést, amelynek örve alatt azóta számos kapcsolódó megrendelést is kapott a brit cég. A szerződésláncolat összértéke mára meghaladja a 40 milliárd fontot.

A brit sajtó azonban már évekkel ezelőtt olyan értesüléseket szellőztetett meg, hogy a BAE Systems - korábbi nevén British Aerospace - 1989 és 2002 között összesen 60 millió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartása érdekében. Az ajándéklistán állítólag szerepelt egyebek mellett egy 170 ezer font értékű aranyozott Rolls-Royce, amelyet egy szaúdi hercegnő kapott a brit cégtől.

A sajtóértesülések között szerepelt az is, hogy BAE tíz éven át évente 120 millió fontot utalt át Szaúd-Arábia volt washingtoni nagykövete, Bandar bin Szultán herceg külön számláira, és egy Airbus repülőgéppel is megajándékozta a diplomatát. A herceg - a szaúdi trónörökös fia - kulcsszerepet játszott a BAE szaúdi üzleteinek biztosításában.

A cég mindig is tagadta a korrupciós vádakat.

A szaúdi vizsgálat leállíttatása után azonban a brit hatóság figyelme BAE Systems kelet-európai tranzakcióira irányult.

E vizsgálat egyik leglátványosabb mozzanataként, január végén a brit hatóságok vádat emeltek az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly gróf, a BAE volt kelet-európai kijárója ellen.

Az SFO által ismertetett hivatalos vádemelési tényállítás szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására.

Ennek célja a vád szerint az volt, hogy "ösztönözze" a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését e kormányoktól, vagy "jutalmazza" a már elnyert szerződéseket.

Mensdorff-Pouillyt Londonban őrizetbe is vették, ám vizsgálati őrizetét a londoni Westminster kerület bírósága éppen egy nappal a vádemelés visszavonásának bejelentése előtt, 500 ezer font (150 millió forint) óvadék, valamint további 500 ezer font kezességvállalás ellenében, éjszakai lakhelyelhagyási és külföldre távozási tilalom elrendelése mellett megszüntette.

Már ki volt tűzve a következő bírósági meghallgatás időpontja február végére, amikor az SFO teljesen váratlanul bejelentette, hogy ezt a vizsgálatot is lezárja, és a céggel kötött vádalku alapján - amelynek részese az amerikai igazságügyi minisztérium is - az általa vizsgált ügyekben további büntetőeljárást nem kezdeményez a BAE Systems ellen.

Az SFO ejtette az alig egy héttel korábban emelt korrupciós vádakat Mensdorff-Pouilly ellen is.

A vádemelés visszavonásának és a vizsgálat lezárásának közvetlen előzményeként a BAE Systems az SFO-val és az amerikai igazságügyi minisztériummal létrejött egyezség alapján - a brit vizsgálóhatóság hivatalos közleménye szerint - felelősséget vállalt a terhére rótt "súlyos kihágásokért", és beleegyezett "jelentős összegű pénzbírság" kifizetésébe.

Az egyezség bírálói szerint azonban a cég valójában csak "könyvelési vétségeket" ismert be, és a súlyosabb, korrupciós vádakkal kapcsolatos bírósági eljárást így elkerüli.

A vádalku alapján a BAE Systems Nagy-Britanniában 30 millió font, Amerikában további 250 millió font pénzbírságot fizet.

- mti/para -