A Nyugat szankciókat tervez Irán ellen

2010. február 8. - 17:02 | Külföld
A nyugati országok, élükön az Egyesült Államokkal immár egyértelműen az Irán elleni szankciók mellett vannak, és mielőbb döntést akarnak erről az ENSZ Biztonsági Tanácsában - értesült a Süddeutsche Zeitung.

A német napilap hétfői számában a többi között arról írt, hogy az elmúlt hét végén Münchenben tartott nemzetközi biztonsági konferencia résztvevőinek túlnyomó többségét felháborította Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök bejelentése az iráni uránkészlet 20 százalékosra történő dúsításának megkezdéséről. A felháborodást csak fokozta a teheráni külügyminiszter müncheni szereplése. Manusehr Mottaki nyilatkozataiból ugyanis kitűnt, hogy Irán nem fogadja el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ajánlatát az uráncserére, illetve olyan feltételeket támaszt, amelyek általános megítélés szerint csupán kibúvót jelentenek. A miniszter közölte ugyanis, hogy Irán beleszólást kíván a külföldön dúsítandó urán mennyiségének, továbbá a dúsítás helyszínének a meghatározásába, és ragaszkodik ahhoz is, hogy a külföldi dúsítás megkezdésével egy időben már hozzájusson a fűtőelemekhez.

A müncheni konferencia résztvevői ezzel párhuzamosan értesültek az iráni elnök újabb, az otthoni urándúsítás megkezdésére vonatkozó bejelentéséről. Ennek nyomán pedig nyilvánvalóvá vált, hogy Teherán csupán időt kíván nyerni a további tárgyalásokhoz, és ily módon akarja elkerülni a szankciókat.

A Süddeutsche Zeitung szerint a nyugati országok, köztük az Egyesült Államok Münchenben jelen lévő vezető képviselői ezt követően határoztak arról, hogy a szankciók ügyében mielőbb dűlőre viszik a dolgot. Ennek keretében arra törekszenek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa lehetőség szerint már a napokban összeüljön, és szavazzon a szankciókról. A nyugati országok azt remélik, hogy a történtek után a Teheránt eddig általában védelmező Oroszország és Kína is a szankciók mellett szavaz.

MTI/para