A pápa elítélte a gyermekeket megrontó papokat

2010. február 8. - 16:32 | Külföld
XVI. Benedek pápa elítélte hétfőn azokat a papokat, akik megrontják a rájuk bízott gyermekeket, és leszögezte, hogy a Vatikán mindig helyteleníteni fogja az ilyen magatartást.

A katolikus egyház az évszázadok során kiállt a gyermekek szeretete és alapvető emberi jogaik tiszteletben tartása mellett. Sajnos néha, egyes tagjai a kötelezettségeikkel ellentétesen cselekedtek, és megsértették e jogokat. Ezt a viselkedést azonban az egyház szüntelenül elítélte, és mindig el is fogja ítélni - mondta az egyházfő a Vatikánban, a pápai családügyi tanács előtt.

Róma püspöke emlékeztetett ezzel kapcsolatban Jézus "kemény szavaira" azokkal szemben, akik megbotránkoztatják a kicsinyeket (az ilyennek "jobb volna, ha malomkövet kötnének a nyakába és a tengerbe süllyesztenék"). E szavak "mindenkit köteleznek", hogy soha ne engedjen a kisdedek iránti tiszteletből és szeretetből - mondta.

XVI. Benedek a közeli napokban találkozik az írországi katolikus püspökökkel, és megvizsgálja velük a szigetországban elkövetett és elleplezni próbált megrontások ügyét. Írországban négy püspök volt kénytelen benyújtani lemondását kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. Nem kizárt, hogy a pápa elküldi velük a decemberben megígért levelet, amelyben "világosan" jelezni fogja, hogy milyen lépéseket kell tenni a helyzetre válaszul.

Az egyházfő közölte, hogy a Vatikán támogatja a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezményt, mivel az pozitív javaslatokat tartalmaz az örökbefogadásra, az egészségvédelemre, oktatásra, valamint az erőszak, a szexuális és munkaügyi kizsákmányolás ellen.

MTI