Halálos fertőzést okoztak egy osztrák sajtüzem termékei

2010. február 16. - 16:13 | Külföld
Négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától tavaly - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium.

A tárca hétfőn este megerősítette a sajtóértesülést, hogy a sajtokat a stájerországi Prolactal GmbH gyártotta. Közlésük szerint a fertőzött termékeket kivonták a forgalomból, miután a vizsgálatok megállapították, hogy egyértelmű összefüggés van azok és a halálesetek között.

A Prolactal tájékoztatása szerint az érintett termékeket az élelmiszer-biztonsági hatóságtól kapott értesítést követően január 23-án visszahívták az európai forgalmazóktól, és azok egy nap alatt lekerültek az üzletek polcairól.

A listeria baktérium tej- és hústermékekben fordul elő, és agyvelőgyulladást okozhat. A grazi egyetem bakteriológiai intézetének vezetője szerint azokra nézve veszélyes, akiknek nagyon legyengült az immunrendszere. Mérsékelt kockázatot jelent még idősekre és terhes nőkre is. A tünetek hasonlítanak egy influenzás fertőzéshez, fejfájás, láz, rosszullét, gyengeség jelentkezik - mondta Egon Marth az osztrák hírügynökségnek.

A minisztérium adatai szerint tavaly Ausztriában 45 listeriás megbetegedés történt, ebből tizenkettőt a Stájerországban kimutatott baktériumtörzs okozott és négyen haltak bele a fertőzésbe. Idén eddig 11 fertőzést tartanak számon, ebből egy halálos kimenetelű volt, de nem hozható összefüggésbe a Prolactal sajtjával.

MTI/para