Oroszország lesz az EU, vagy az EU lesz az Orosz Föderáció tagja?

2010. február 21. - 16:49 | Külföld
Néhány évtized múlva Oroszország is az Európai Unió tagállama lesz, véli Miloš Zeman egykori cseh kormányfő, aki nagy stílusban készül visszatérni a politikába.
„Oroszország úgy 20 vagy 30 év múlva tagja lesz az Európai Uniónak, de azt már valószínűleg nem élem meg" – jelentette ki Zeman a Cseh Televízió vasárnapi vitaműsorában. Mirek Topolánek szintén volt kormányfő nem ért vele egyet, mivel szerinte Oroszország nem lenne hajlandó sima tagként belépni az unióba. „Azt inkábbb el tudom képzelni, hogy az únió lesz tagja az Orosz Föderációnak“ – vélekedett. Topolánek ebben az összefüggésben felhívta a figyelmet az Oroszországtól való energetikai függőség veszélyére. „Nem állítom, hogy nem kell gázt és kőolajat Oroszországtól vásárolnunk, de az lenne jó, ha lennének más forrásaink is“ – mondta a volt kormányfő.

Zeman ismételten elutasította azokat a médiákban is megszellőztetett információkat, hogy új pártja, melynek neve: „Polgári Jogok Pártja – Zemanék“ a Lukoil orosz kőolajtársaság finanszírozását élvezné. Továbbra is kitart amellet, hogy a Lukoil nem adott a pártjának egy koronát sem. Cáfolta azokat az értesüléseket is, hogy a felesége a Lukoilban dolgozna. „Nincs gépkocsija, így szegényke azt sem tudja, mi az a Lukoil, mert nem követi figyelemmel a reklámokat a töltőállomásokon“ – mondta Miloš Zeman.

SITA/para