Falkland-szigetek: Argentína az ENSZ-főtitkár közbenjárását kérte

2010. február 25. - 11:12 | Külföld
Az argentin külügyminiszter az ENSZ főtitkárának közbenjárását kérte annak érdekében, hogy Nagy-Britannia tartózkodjon a további "egyoldalú lépésektől" a Falkland-szigetek ügyében.
Jorge Taiana 45 perces megbeszélést folytatott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral New Yorkban helyi idő szerint szerdán. A találkozó után az argentin politikus elmondta: arra is megkérte a főtitkárt, hogy figyelmeztesse Londont az ENSZ vonatkozó közgyűlési határozatainak tiszteletben tartására.

A világszervezet közgyűlése 1965 óta minden évben határozatot fogad el, amelyben felszólítja Nagy-Britanniát és Argentínát, hogy folytassanak tárgyalásokat a vitatott hovatartozású szigetcsoport sorsáról, illetve ne tegyenek olyan egyoldalú lépéseket, amelyek nehezíthetik a helyzetet.

"Argentína készen áll a párbeszédre, de Nagy-Britannia nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni" - jelentette ki Taiana. Hozzátette: London hozzáállása különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy rendkívüli felelősséggel bíró országról, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjáról van szó.

Nagy-Britannia és Argentína 1982-ben 74 napos háborút vívott a szigetek birtoklásáért. A konfliktus az argentin erők fegyverletételével zárult. Az utóbbi hetekben ismét éleződni kezdett a feszültség Nagy-Britannia és a területre továbbra is igényt tartó Argentína között. Buenos Aires hajózási szigorításokat vezetett be, miután hírét vette, hogy Nagy-Britannia olajfeltáró fúrásokra készül a szigetek körüli vizeken. Brit sajtóértesülések szerint a brit királyi haditengerészet erősítést küldött a vitatott hovatartozású szigetekhez, és a brit miniszterelnök a terület megvédésére tett "előkészületekről" beszélt.

A Desire Petroleum PLC brit olajipari vállalat hétfőn közölte, hogy a szigetektől hatvan kilométerre északra próbafúrásokat kezdett Argentína határozott tiltakozása ellenére. Taiana szerint Nagy-Britannia megsérti a nemzetközi jogot az Atlanti-óceán déli medencéjében elterülő szigetek környékén végzett fúrásokkal.

Az ENSZ-főtitkár és az argentin külügyminiszter találkozója után Mark Lyall Grant, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete leszögezte: nem fér kétség Nagy-Britannia szuverenitásához a Falkland-szigetek felett. Lyall Grant szerint a felmérések is azt mutatják, hogy a szigetcsoport lakosságának többsége továbbra is Nagy-Britannia fennhatósága mellett foglal állást. "Egyértelmű, hogy a Falkland-szigetek kormányának jogában áll az energiaipar fejlesztése a felségterületéhez tartozó vizeken, és mi ezt a legitim törekvést támogatjuk" - tette hozzá a brit diplomata közleményében.

- mti/para -