Román roncsautó-program indult

2010. február 27. - 11:23 | Külföld
Egy hét alatt 10 ezer használt gépkocsit szolgáltattak be tulajdonosaik Romániában a kormány által meghirdetett roncsprogram keretében - jelentette be Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter pénteken.
A tárcavezető elismerte, hogy őt is meglepte az adat, hiszen a román kormány alig egy hete indította el a roncsprogramot.

A számok alapján naponta kétezren szolgáltatták be használt autóikat, összességében pedig a 10 ezer autó, a tavaly egész évben lecserélt gépkocsik számának majdnem egyharmada.  

A román kormány az idén bővítette a roncsprogramot, hiszen a tíz évnél idősebb autók lecserélése után kibocsátott értékjegyekből három is felhasználható az új gépkocsi megvásárlásához. Az egyenként 3800 lejes (920 euró) értékjegyekkel így akár mintegy 2800 euróval olcsóbban lehet új gépkocsit vásárolni.

Az idén hatvanezer használt gépkocsinak a forgalomból való kivonását tervezi a román kormány. Tavaly több mint 32 ezer használt gépkocsitól szabadult meg tulajdonosa a roncsautó-program keretében, ami csak a kétharmada a 2009-ben kijelöltnek.

- mti/para -