Észak-Korea kegyetlen fizikai erő alkalmazásával fenyegetőzött

2010. március 7. - 19:24 | Külföld
Észak-Korea atomarzenálja kibővítésével és "kegyetlen fizikai erő" alkalmazásával fenyegetett vasárnap amiatt, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn közös hadgyakorlatba kezd.

Phenjan kijelentette, hogy felfüggeszti részvételét a nemzetközi tárgyalásokon, az összes katonai tárgyaláson, és már nem tartja magára nézve kötelezőnek a koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

"A Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének folyamata magától értetődően meg fog szakadni. Logikátlan volna szemtől szemben párbeszédet folytatni egy olyan partnerrel - tárgyalni vele a békéről és az együttműködésről -, amely egy atomháború sötét fellegeit hozza fölénk, és közben ránk irányítja fegyverét" - jelentette ki egy meg nem nevezett, magas rangú észak-koreai katonai tisztségviselő, akit a KCNA hivatalos hírügynökség idézett.

Észak-Korea mindig hasonlóképpen reagál az évente megrendezett amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra, amelyeknek célja, hogy felkészítse a két szövetségest egy esetleges észak-koreai támadás kivédésére. Elemzők szerint nem kell nagyobb háborús veszélyre számítani a félszigeten.

Kína két nappal ezelőtt közölte: azt szeretné, ha az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalások júliusig újrakezdődnének, noha kevés reményt lát erre.

A 18 ezer fő részvételével zajló amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat hétfőtől március 18-áig tart.

Észak-Korea tavaly áprilisban vonult ki a 2003 óta Kína, Japán, az Egyesült Államok, Oroszország és a két Korea részvételével folytatott pekingi tárgyalásokról, amelyeken arra próbálják meg rábírni Phenjant, hogy energiasegély fejében mondjon le atomprogramjáról. Phenjan - közlése szerint - hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, de csak akkor, ha előbb feloldják az ellene érvényben tartott büntetőintézkedéseket, és az Egyesült Államok békeszerződést köt vele.

MTI/para