Fellendülhet az ipari ingatlanpiac Közép-Európában

2010. március 8. - 19:20 | Külföld
A fogyasztás bővülése és a kihasználatlan épületek iránti kereslet növekedése fellendíti az ipari ingatlanok régiós piacát - véli a Cushman & Wakefield előrejelzésében. Nyugat-Európától eltérően, Közép-Európában a fogyasztás növekedése várható, amely elősegíti az ipari ingatlanpiac növekedését, ezáltal nő a logisztikai raktárak, illetve az ipari parkok iránti érdeklődés - fogalmaznak.

A Cushman & Wakefield szerint a régió továbbra is kiemelkedő előnyökkel rendelkezik, így a nyugatinál olcsóbb és képzett munkaerővel, jó elhelyezkedéssel Nyugat-Európa közvetlen közelében, valamint a lakosság viszonylag magas vásárlóerejével.

A közép- európai régió ipari ingatlanjainak átlagos kihasználatlansága alacsony, mintegy 16 százalékos. A mutató Szlovákiában a legalacsonyabb, 7 százalék és Magyarországon a legmagasabb, 19 százalék.

A tavalyi utolsó negyedévben a ráta csökkenni kezdett, és a trend a  Cushman & Wakefield szerint az idén folytatódik. A cég becslései szerint a régiós szintű kihasználtsági mutató 2010-ben elérheti a 12 százalékot.

Közép-Európa ipari ingatlanpiacán a világgazdaság megingásának ellenére, tavaly több jelentős tranzakció volt, összesen mintegy 1,5 millió négyzetmétert adtak bérbe, ami megközelíti a Franciaországban, Európa vezető ipari ingatlanpiacán bérbe adott 1,6 millió négyzetmétert. A bérlői érdeklődés Lengyelországban és Csehországban volt a legjelentősebb.

Mindezek ellenére a közép-európai országokban a 2008-as közel 2,8 millió négyzetméterhez képest 2009-ben összesen csak 1,6 millió négyzetméter új ipari terület épült. Szlovákiában a fejlesztések szinte teljesen leálltak, Magyarországon pedig a felére csökkentek. Lengyelországban és Csehországban az újonnan fejlesztett ipari területek mennyisége csak a harmadával csökkent - tájékoztatott a Cushman & Wakefield.

mti/para