4-es metró végjáték...

2010. március 13. - 08:42 | Külföld
Demszky Gábor főpolgármester felelőssége a négyes metró ügyében a legnagyobb és legegyértelműbb - jelentette ki Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója a Magyar Nemzet szombati számában megjelent interjúban, amelyben arról is beszélt, hogy Aba Botond korábbi vezérigazgató végkielégítését egy fénymásoló-állomány felméréséről szóló szerződésen keresztül rendezték.
A jelenleg házi őrizetben lévő volt vezérigazgató az interjúban a metróberuházással kapcsolatban azt mondta: "működésképtelen, dilettáns a konstrukció". A volt vezérigazgató szerint a főpolgármester felelőssége látható abban, hogy nem volt egységes projektvezetés, olyan szerződések születtek, amelyekben egymással homlokegyenest ellenkező kitételek vannak. Képtelenségnek nevezte Antal Attila, hogy egy ilyen méretű beruházásban nincs fővállalkozó, nincs egy olyan szervezet, amely mindent kézben tart. "Mindent szétszedtek külön szerződésekre, és ez magában hordozta a különféle alkuk lehetőségét" - fogalmazott a lapnak.

A volt vezérigazgató azt mondta: Demszky Gábor szerint ha fővállalkozói rendszerben épül a négyes metró, akkor többe került volna. "Az persze igaz, hogy a fővállalkozót meg kell fizetni, de a Demszky-féle szisztémában sokkal-sokkal több pénz ment el a különféle vitákkal, perekkel, csúszásokkal" - fogalmazott az interjúban.

Antal Attila beszámolt a lapnak arról is: volt olyan eset, amikor a főpolgármester közölte vele, hogy a BKV egy konkrét cégtől rendeljen meg egy konkrét terméket. Ez a volt vezérigazgató szerint pár tíz millió forint kiadást jelentett a társaságnak.

Egy másik esetben - olvasható a Magyar Nemzetnek adott interjúban - Demszky Gábor azzal hívta fel Antal Attilát, hogy a Sawyer-Miller Group nevű marketing- vagy PR-céget - amely már akkor is szerződésben állt a BKV-val - más területeken is foglalkoztassák. Az interjú szerint ez a társaság bonyolította Demszky Gábor kampányait.

A volt vezérigazgató elmondta, hogy Demszky Gábornak és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettesnek megvoltak a kulcsemberei a vállalatnál. "Nem Hagyó vagy Demszky tett javaslatot valamire, hanem a lobbistái" - fogalmazott. Az általuk beterjesztett anyagokkal formailag soha nem volt probléma - mondta a lapnak Antal Attila.

Balogh Zsolt, a BKV Zrt. volt megbízott vezérigazgatója korábbi kijelentésére, amely szerint egy-egy protekciós közbeszerzésen hiába volt a győztes ajánlat a legkedvezőbb, utólag jöttek mindig a módosítások, Antal Attila azt mondta: ez valószínűleg így volt. "Én mindenesetre nem írtam alá olyan szerződést, amelyen ne szerepelt volna előttem az összes szükséges aláírás" - tette hozzá.

Antal Attila szerint az úgynevezett lobbikörön belül nem esett szó részesedési pénzekről. Mint mondta, egyetlen olyan ügy volt, amikor pontosan tudta, hogy hova megy a pénz. "Ha akarja, nevezheti ezt az én Nokia-dobozos sztorimnak" - jegyezte meg az interjúban. Elmondta, Aba Botond végkielégítését a fénymásoló-állomány felméréséről szóló szerződésen keresztül rendezték.

- mti/para -