Az ENSZ elítélte Szlovákiát a kisebbségekkel való bánásmódja miatt

2010. március 19. - 19:43 | Külföld
Az ENSZ Faji Megkülönböztetés Kiküszöbölésével Foglalkozó Bizottságának (CERD - Committee on the Elimination of Racial Discrimination) 2010. március 16-án elfogadott következtetései többek között a szlovákiai magyar kisebbséggel is a foglalkozik.

A szlovákiai magyarokra és egyéb kisebbséggekre is vonatkozó memorandum 13. pontjának fordítását és annak eredeti angol nyelvű szövegét változtatás nélkül közöljük.

Fordítás:

13. A Bizottság továbbra is aggodalommal figyeli a részes államban [Szlovákiában] a romákkal szemben tapasztalható előítéleteket és negatív beállítottságot, és aggodalmát fejezi ki a köztisztviselők és politikai pártok megnyilvánulásaiban fellelhető, e kisebbséget érintő rasszista kijelentések miatt. A magyar kisebbséggel szembeni negatív politikai megnyilvánulásokról szóló beszámolók alapján a Bizottság sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a részes állam [Szlovákia] erről nem adott tájékoztatást.

A Bizottság javasolja, hogy a megértés előmozdítása és a diszkriminációs attitűdök leküzdése érdekében a részes állam továbbra is törekedjen az etnikai kisebbségekkel szembeni előítéletek felszámolására, illetve [egyfelől] a szélesebb közvélemény és [másfelől] a kisebbségi közösségek - különösen a romák és a magyarok - közötti kapcsolatok javítására. A Bizottság javasolja továbbá, hogy a részes állam biztosítsa e kisebbségek ellen irányuló azon politikai megnyilvánulások hatékony kivizsgálását és bűnvádi eljárás alá vonását, melyek nem egyeztethetők össze az egyezménnyel [a faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről szóló nemzetközi egyezmény].

Eredeti szöveg:

13. The Committee remains concerned about the persistence of prejudice and negative attitudes against Roma in the State party and expresses its concern at racist statements in the discourse of public officials and political parties, targeting this minority. In view of reports of negative political discourse against the Hungarian minority, the Committee regrets the lack of information from the State party in this regard. (arts. 4, 7)

The Committee recommends that the State party continue to endeavour to combat prejudices against ethnic minorities and to improve relations between the general public and minority communities, in particular the Roma and Hungarians, with a view to promoting understanding and overcoming discriminatory attitudes. The Committee also recommends that the State party ensure the effective investigation and prosecution of all acts of political discourse against these minorities which are not in line to the Convention.

Az ajánlás nyilvánosan is hozzáférhető, teljes szövege ITT található.

-para-