Rábólintott az amerikai képviselőház a történelmi jelentőségű egészségügyi reformra

2010. március 22. - 10:38 | Külföld
Az amerikai képviselőház által elfogadott reformmal az Egyesült Államok minden eddiginél közelebb kerültek ahhoz, hogy minden amerikai számára garantált legyen az egészségügyi ellátás.
Az amerikai képviselőház vasárnap (közép-európai idő szerint hétfőn) elfogadta a történelmi jelentőségű egészségügyi reformtörvény tervezetét, s aláírásra Barack Obama elnökhöz utalta. A reformmal az Egyesült Államok minden eddiginél közelebb kerültek ahhoz, hogy minden amerikai számára garantált legyen az egészségügyi ellátás. A képviselők 219:212 arányban rögtön utána jóváhagytak egy módosító csomagot is.

A demokraták a törvénymódosítás elfogadására kihasználták képviselőházbeli többségüket, elveszítették viszont a párt 34 konzervatív tagjának voksát, akik az egységes republikánusok oldalára álltak attól félve, hogy a közeljövőben ezért politikai adót kell majd fizetniük.

A szavazás jelentőségéről tanúskodik, hogy miatta Obama elnök az utolsó pillanatban lemondta ausztráliai és indonéziai látogatását. Az elnök annak idején remélte, hogy az egészségügyi reformtörvényt, amely az egyik legambiciózusabb belpolitikai célkitűzése, még 2009 végéig aláírhatja. A program célja, hogy az elkövetkező tíz évben kb. 36 millió olyan amerikai polgár számára is biztosítsa az egészségügyi ellátást, akinek nincs egészségbiztosítása, vagy azt nem engedheti meg magának.

"Történelmet írunk, rendbe tesszük az egészségügyet Amerikában" - hangoztatta korábban az elnök. Elemzők a törvény fontosságát az 1935-ös társadalombiztosítási reformhoz, valamint az idősek számára egészségügyi alapellátást biztosító 1965-ös Medicare program bevezetéséhez hasonlítják.

Obama néhány órával a képviselőházi szavazás előtt tudatta: rendeletben fogja biztosítani, hogy a reform nem változtat azokon a korlátozásokon, amelyek a művi vetélés szövetségi finanszírozására vonatkoznak. Így megnyerte a tervezetnek azokat a még habozó demokrata párti képviselőket, akik éppen a mesterséges vetélés szövetségi támogatásával kapcsolatos aggodalmaik miatt nem álltak az ő reformelképzelései mögé.

A szavazás kimenetele még vasárnap délelőtt is kétséges volt. Steny Hoyer, a demokraták frakcióvezetője akkor annyit mondott: már csak néhány szavazatot kell megszerezniük. Végül a Fehér Ház és az abortuszt ellenző demokrata képviselők közötti kiegyezéssel vált bizonyossá, hogy összegyűlik az elfogadáshoz szükséges 216 szavazat.

John Boehner, a republikánus frakció vezetője a szavazás előtt azt mondta: a demokraták, ha elfogadtatják a törvény, képviselőházi többségük elvesztésével fognak fizetni a novemberi kongresszusi választásokon. Közölte: a republikánusok a megengedhetetlenül költséges reformok visszavonásán fognak dolgozni, ha megnyerik a választásokat.

A képviselőházban vasárnap éjszaka az egészségügyi törvénytervezetnek a szenátus által már tavaly elfogadott változatát hagyták jóvá, így arról a felsőházban nem kell újra szavazni, az okmány egyenesen mehet a Fehér Házba, Obama elnökhöz aláírásra.

Obama reformtörvénye ugyan nem helyez kilátásba általános, mindenkire kiterjedő betegbiztosítást, de azzal, hogy azt kiterjesztik 32 millió amerikaira, a népesség 95 százaléka biztosított lesz. A törvény fontos eleme: megtiltja, hogy a biztosítók megtagadhassák szolgáltatásaikat a betegektől bizonyos egészségügyi előfeltételek esetén. A betegbiztosítás rendszerét úgy alakítják át, hogy 2014-től szinte mindenki számára kötelező lesz a biztosítás; azokon a szegényeken, akik nem képesek fizetni a biztosítási díjakat, az állam fog segíteni. Újabb adókat rónak ki a gazdagokra, ezenkívül a nagy- és közepes méretű vállalatokat kötelezni fogják, hogy nyújtsanak biztosítást alkalmazottaiknak, máskülönben pénzbüntetést kell fizetniük.

Kongresszusi számítások szerint a törvénycsomag várhatóan 138 milliárd dollárral fogja mérsékelni a költségvetési deficitet az első tíz évben, majd 1,2 ezer milliárd dollárral az elfogadása utáni második évtizedben. A kongresszus költségvetési hivatala szerint az Obama-féle törvénycsomag végrehajtása az elkövetkező tíz évben 938 milliárd dollárba fog kerülni.

Barack Obama vasárnap éjszaka kijelentette: az egészségügyi reformtörvény elfogadása az amerikai nép, egyben a józan ész győzelmét jelenti.

Obama azt mondta: a reformnak köszönhetően olyan rendszer jön létre, amely nem a biztosítócégek, hanem az átlagemberek érdekeit fogja szolgálni. "A ma esti szavazás nem egyik vagy másik párt győzelme, hanem az amerikai nép és a józan ész győzelme" - mondta.

Rámutatott: a szavazás nyomán azonnal elemzések fognak kezdődni arról, hogy kik a győztesek és a vesztesek, milyen hatással lesz az eredmény a demokratákra és a republikánusokra, és hogyan alakul az elnök népszerűsége. Amikor azonban a vita lezárul, és a kedélyek lecsillapodnak, ami megmarad: nem a kormány által irányított egészségügyi rendszer, mint attól többen féltek, és nem is a biztosítási szektor érdekeit szolgáló jelenlegi rendszer, hanem egy olyan rendszer, amely jobban fog működni az amerikai nép érdekében - mondta Obama.

Kiemelte, hogy az egészségügyi szféra átfogó reformja nyomán az első évtizedben több mint százmilliárd dollárral, a második évtizedben pedig több mint ezermilliárd dollárral fog csökkenni a költségvetési hiány.

Hangsúlyozta: radikális reformról van szó, amely nem javít ki minden hibát az egészségügyi ellátás terén, ám jó irányba történő elmozdulást jelent.

Az amerikai elnök rámutatott: kormánya ezzel nem fejezte be munkáját. Újra fel kell élénkíteni a gazdaságot, munkahelyeket kell teremteni a privát szektorban, és a családok számára ismét elérhetővé kell tenni az "amerikai álmot". "E győzelem hatására megújult magabiztossággal, felvillanyozva menetelünk tovább" - mondta.

SITA/MTI/para