Virágzik a hamis gyógyszerek internetes kereskedelme

2010. március 23. - 12:17 | Külföld
Növekszik a hamisított gyógyszerek internetes kereskedelme Csehoirszágban - idézett a Lidove noviny keddi számában több szakértőt. Az országos vámhivatal vezetője a lapnak elmondta, hogy tavaly 7.500 hamisított készítményt foglaltak le, és mintegy 65 esetben jártak el többnyire a szervezett bűnözés keretében zajló illegális gyógyszerértékesítés miatt.

A gyógyszerellenőrzési hivatal (SUKL) becslése szerint a lakosság 11 százaléka vásárol gyógyszert az interneten, ahol a felkínált készítményeknek akár a fele is hamisítvány lehet.

Ugyanakkor a lapban megszólaltatott értékesítési szakemberek szerint kizárt, hogy a patikai árusításban is felbukkannának hamisítványok, amint ez néhány nyugat-európai országban már megtörtént.

A cseh törvények értelmében csak vény nélküli készítményeket árusíthatnak az interneten az arra kijelölt patikák, a világhálón felbukkanó hamis gyógyszerek teljes körű ellenőrzése azonban szinte lehetetlen a cseh hatóságok számára.

Csehországban a hamisítványok gyártóira és forgalmazóira jelenleg csak 3 millió koronáig terjedő bírságot lehet kiszabni, ezért a szakemberek a büntető törvénykönyv módosítását szorgalmazzák, hogy börtönbüntetést is kaphassanak a gyógyszerhamisítók.

mti/para