Obama visszatér Prágába

2010. március 27. - 12:17 | Külföld
Barack Obama amerikai elnök új szerződést ír alá orosz partnerével, Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel Oroszország és az USA hadászati atomfegyvereneik csökkentéséről.

Barack Obama amerikai elnök csaknem pontosan egy év után visszatér Prágába, hogy pontot tegyen az atomfegyverek csökkentéséről mondott beszéde végére. Csehország fővárosában új szerződést ír alá orosz partnerével, Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel Oroszország és az USA hadászati atomfegyvereneik csökkentéséről.
A hírt pénteken megerősítette a Cseh Televíziónak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyettese, Philip Gordon. Arra a kérdésre, miért választotta Obama helyszínül éppen Prágát, azt válaszolta: „Az ok, hogy Barack Obama mondott beszédet az atomfegyverek csökkentéséről“.

Gordon nem lát akadályt arra nézve, miért nem találkozhatna Oroszország és az Egyesült Államok elnöke egy NATO-tagországban, még akkor sem, ha a leszerelési egyezményeket általában semlegesen államoban írják alá. „Jó, hogy az oroszokat ez nem zavarja“ – jelentette ki.

(sita)