Morvai (vérmes) Krisztina egymillióért szakértett a Medgyessy-kormánynak

2010. március 29. - 13:36 | Külföld
A Medgyessy-kormány 2003-ban a Fidesz parlamenti kérdésére hozta nyilvánosságra, hogy közel egymillió forintért szerződött Morvai Krisztinával. A Jobbik mostani államfőjelöltje akkoriban az Esélyegyenlőségi Kormányhivataltól kapott megbízást, hogy külsős szakértőjeként dolgozott a családon belüli erőszak elleni kampányban.

Kormányzati felkérésre vállalt közreműködést Lévai Katalin kormányhivatalánál, majd minisztériumánál Morvai Krisztina.

A jobbikosok mostani –, az előző 20 év kormányzatainak ténykedését különbségtétel nélkül a politikai bűnözés kategóriájába soroló – kommunikációját figyelembe véve meglepő, hogy hét éve a párt államelnökjelöltje még szakértői megbízást vállalt a Medgyessy Péter kormánya számára a főként roma- és női esélyegyenlőségi kérdésekkel foglalkozó tárca nélküli minisztériumban.

A Mandiner blog által előásott országgyűlési dokumentum szerint a Fidesz intézett írásbeli kérdést Lévai Katalinhoz, hogy ismertesse, milyen külsős szakértői és tanácsadó cégekkel szerződött 2003-ban. A miniszteri válaszból kiderült, hogy négy szakértő és cég kapott megbízást a „krízisközpontok kialakításához kapcsolódó szakértői tevékenységre”. A megbízottak között volt Morvai Krisztina is 960 ezer forintos szerződéssel.

Lévai Katalin az Index kérdésére elmondta, hogy Morvai Krisztinával már a Horn-kormány idején is dolgoztak együtt, ezért a régi munkakapcsolatra, és Morvai szakmai múltjára tekintettel 2003-ban is felkérte, segítse a családon belüli erőszakkal kapcsolatos központi kampányt. Lévai szerint a megbízás arra vonatkozott, hogy Morvai az ország több pontján megtartott kampányeseményen dramatizált előadásban dolgozza fel a témát. A volt miniszter szerint Morvai nagy érdemeket szerzett abban, hogy ez a nehezen tetten érhető erőszakfajta Magyarországon is bekerült a köztudatba.

Tavaly nyáron a Heti Válasz írta meg, hogy Morvaiból később majdnem miniszter lett. Miután Lévai Katalint 2004-ben EU-s képviselővé választották, új embert kellett találni az Esélyegyenlőségi Minisztérium élére. A lap egy korabeli MTI-jelentést idézve állította, hogy Morvai, mint Göncz Kinga riválisa komoly jelöltként jött szóba a megüresedett poszt betöltésére, és esetleges kinevezése a kormányszóvivői tájékoztatón is felmerült.

index/para