Titkos hangfelvétel fideszes kampánymódszerekről

2010. április 8. - 08:00 | Külföld
A Hír24 hírportál információi szerint titkos hangfelvétel került fel a Youtube internetes videómegosztóra, amelyen "állítólag" Kubatov Gábor pártigazgató tart előadást a Fidesz kampánymódszereiről. A portálra szerda délután felkerült, a hanganyagot ismertető írás szerint a felvételen elhangzik, hogy a 2009-es pécsi időközi választásokon szinte mind a 38 ezer Fidesz-szavazót ismerték: nemcsak a nevüket, de korukat, telefonszámukat, mobilszámukat, e-mail címüket és még azt is, milyen erős támogatói a Fidesznek.

"Az előadó azt is elmondja, a szocialista szavazókat is név szerint nyilvántartották Pécsett: +...meg tudom mondani a városban, kik azok a komcsik, akik elmentek szavazni és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatják+" - olvasható a Hír24 cikkében.

A portál - mint írták - szerette volna megkérdezni a Fidesz sajtófőnökét, Havasi Bertalant, hogy valóban Kubatov Gábor hallható-e a hangfelvételen, és "tényleg létezik-e illegális adatbázis szocialista szavazókról", de későbbre ígért választ.

Lendvai szerint Kubatov Gábor "terhelő vallomást" tett a Fideszre

Lendvai Ildikó szerint "részletes, feltáró és terhelő vallomást" tett Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója pártja illegális adatgyűjtési tevékenységéről. Az MSZP elnöke bejelentette: rendőrségi és ügyészségi feljelentést tesznek, valamint az Országos Választási Bizottsághoz fordulnak az ügyben.

Az MSZP elnöke szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján  kifejtette: egy internetes videomegosztó portálon található felvétel szerint Kubatov Gábor a Fidesz zártkörű rendezvényén azt állította, hogy pártja olyan titkos adatbázist épített ki a pécsi időközi választáson, amelyen "komcsi" megjelöléssel a nem a Fideszre szavazó választópolgárok is szerepelnek.

A Fidesz országos elnökségének tudtával készült lista "teljes harci készültségében" megmutatja a legnagyobb ellenzéki párt által tervezett "politikai szelekciót", a "nemzet megosztásának haditervét" - fejtette ki a szocialisták elnöke.

A felvétel MSZP által készített leirata szerint Kubatov Gábor úgy fogalmazott: "meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni és nem a Pávát, vagy nem a Fideszt támogatják".

Lendvai Ildikó közölte: Kubatov Gábor a felvételen azt is elmondja, hogy a pécsi tapasztalatok alapján országos internetes adatbázist készít az országos elnökség tudtával és felhatalmazásával.

A kormánypárti politikus szerint Magyarország ezért okkal tarthat attól, hogy a Fidesz hatalomra kerülése esetén politikai indíttatású szelekciót, listázást és tisztogatást tervez.

Hozzátette: az MSZP tudta és többször jelezte is, hogy a Fidesz a különböző postai küldemények kapcsán átfogó adatgyűjtésbe kezdett, és számon tartja azt is, aki rá szavaz, illetve azt is, aki nem.

Az MSZP elnöke szerint a választók "derék fideszesekre" és "komcsikra" osztása semmiben sem különbözik a Jobbik által alkalmazott "magunkfajta és magukfajta" megkülönböztetéstől.

Lendvai Ildikó azt kérdezte, hogy a Fidesz által gyűjtött kétmillió ajánlószelvény is erre a célra szolgál-e, illetve hogy a "komcsiként" történő nyilvántartás azt célozza-e, hogy a listán szereplők a jövőben nem kaphatnak segélyt, esetleg vállalkozóként nem kapnak megbízást, helyette számíthatnak adóellenőrzésre, vagy arra, hogy elsők lesznek a politikai tisztogatások "fekete listáján".

A szocialista politikus úgy fogalmazott, hogy nem Kubatov Gábor fejét kéri, hiszen ő azt mondja, hogy parancsra cselekedett, helyette Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Kövér László az országos választmány elnöke, valamint Navracsics Tibor, Pelczné Gál Ildikó, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Varga Mihály alelnökök szerepe érdekli az ügyben.

Az MSZP "nem hagyja magát", mert nem akarja, hogy másodrendű állampolgár legyen az, aki nem a Fideszre szavaz - jelentette ki Lendvai Ildikó, kiemelve, hogy pártja rendőrségi és ügyészségi feljelentést tesz az ügyben, valamint az Országos Választási Bizottsághoz fordul az állampolgárok személyes jogainak, illetve a szabadság és a demokrácia védelme érdekében.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta, hogy az MSZP semmilyen tiltott adatbázist nem kezel, kizárólag olyan szimpatizánsok adatait tárolják, akik ebbe beleegyeztek.

A Fidesz  közös MSZP-Jobbik akciónak minősítette közleményében a botrányt

„A mai napon az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására. Lendvai Ildikó MSZP-elnök és a jobbikos kuruc.info internetes oldal közös akció során régi, kétségbeesett hazugságokat vettek újra elő. Ismételten, immáron sokadszor leszögezzük, hogy a Fidesz az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.“

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője

mti/para