Obama elbűvölte Ficóékat

2010. április 9. - 12:25 | Külföld
A cseh kormányfő az amerikai elnökkel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezúttal nem csak kiváló szónokként mutatkozott be, hanem türelmes hallgatóként is jeleskedett.
Barack Obama amerikai elnök Prágában, a csütörtöki vacsorán arról biztosította a közép- és keleteurópai állam- és kormányfőket, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatásában részesíti a geopolitikai térséget és nagy érdeklődést tanúsít iránta. Erről Jan Fischer cseh kormányfő számolt be a vacsora végeztével a sajtó képviselőinek. Fischer szerint Obama a 11 vezető politikus jelenlétében megerősítette, hogy országaik részét képezik az euroatlanti térségnek, s nem kell tartaniuk a helyzet alakulásának jövőjétől azután sem, hogy nem épül meg Csehországban és Lengyelországban a rakétaellenes pajzs, ami elődjének, George Bushnak volt az ötlete. A cseh kormányfő az amerikai elnökkel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy ezúttal nem csak kiváló szónokként mutatkozott be, hanem türelmes hallgatóként is jeleskedett.

Az amerikai nagykövetségen megtartott kétórás találkozó további témái az amerikai-orosz kapcsolatok és az afganisztáni helyzet volt. Ezzel kapcsolatban Fischer megerősítette, hogy az amerikai elnök felszólította a jelenlévőket, javítsák Moszkvához fűződő viszonyukat, aminek „a kölcsönös bizalomra és abszolút nyitottságra“ kellene épülnie. A jelenlévők ebben egyetértettek és hasonló az Afganisztánnal kapcsolatos véleményük is, amely köztudomásúan Obama külpolitikai prioritásainak egyike. Az állam- és kormányfők azonban felhívták az amerikai elnök figyelmét, hogy az ilyen típusú misszióhoz nehéz megnyerni a közvélemény támogatását – közölte Fischer.

A csütörtök esti prágai találkozón jelen volt Václav Klaus cseh államfő és Jan Fischer kormányfő, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnök, Jadranka Kosorova horvát kormányfő, Andrius Kubilius litván miniszterelnök, Valdis Zatlers lett államfő, Bajnai Gordon magyar kormányfő, Donald Tusk lengyel miniszterelnök, Traian Basescu román köztársasági elnök, Robert Fico szlovák kormányfő és szlovén kollégája, Bohut Pahor.