Retkes Attila: Az SZDSZ nem szűnik meg!

2010. április 20. - 16:38 | Külföld
Az SZDSZ nem fog megszűnni, a liberális párt a parlamenten kívül is hallatni fogja a hangját - mondta Retkes Attila, az SZDSZ elnöke kedden Budapesten; tagságmegújítás és teljes tisztújítás mellett az SZDSZ a nevét is megváltoztatja.

A közel fél órás sajtótájékoztatón a politikus kijelentette: ő maga és a párt ügyvivői testületének többsége még nem mond le, nem hagyja sorsára a pártot, a következő két hónapot még végigviszik. Hozzátette: az ügyvivő testület hétfői ülésén arról döntött, május 25-ig tagságmegújítás lesz, majd ezután az országos tanács összehívja azt a küldöttgyűlést, amely egyebek közt a teljes tisztújításról, a párt nevének megváltoztatásáról, valamint az új alapszabályról dönt.

Retkes Attila úgy fogalmazott: azért van szükség a párt nevének megváltoztatására, mert az SZDSZ névhez olyan stigmák kapcsolódnak, amelyek lehetetlenné teszik az újjáalakulást. A párt alapszabályát pedig azért kell megváltoztatni, hogy az illeszkedjen egy kispárt igényeihez - mondta.

Újságírói kérdésre közölte: július elején tud majd arról nyilatkozni, hogy a jövőben vállal-e majd újra tisztséget az SZDSZ-ben. Retkes Attila közölte: a párt csalódással vette tudomásul, hogy az a konzervatív-liberális összefogás, ami Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltjének programja mögött alakult ki, nem nyerte el a választók öt százalékának bizalmát. Kijelentette: az SZDSZ helyes döntést hozott akkor, amikor Bokros Lajos személyét és programját támogatta a 2010-es választásokon. Véleménye szerint a választási kampány során mind az SZDSZ, mind az MDF követett el hibát.

Retkes Attila a sajtótájékoztatón köszönetet mondott Bokros Lajosnak és annak a 135 ezer szavazónak, akik április 11-én rájuk szavaztak. Az SZDSZ elnöke természetesnek nevezte azt, hogy az SZDSZ és az MDF útjai a választások után külön vállnak.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: