Választás 2010 - 12 millió egyetlen mandátumért

2010. április 21. - 08:57 | Külföld
Az MSZP-nek hatszor többe kerül egy képviselői hely, mint a Fidesznek; a pártok eddig 1,6 milliárd forintot költöttek a választási marketingre a kepmutatas.hu legutóbbi adatai szerint - írja szerdai számában a Népszabadság.
Az Eötvös Károly Intézet, a Freedom House és a Transparency International által közösen működtetett kampánymonitor azonban korántsem a végleges számokat tartalmazza, hiszen a választás még nem zárult le.

A kampánymonitor szerint két párt már bizonyosan túllépte a 386 milliós keretet. Az eddigi – nem kis részben önkéntes segítők közreműködésével gyűjtött – adatok alapján az MSZP 652 milliót, a Fidesz 485 milliót vert el. Az MDF 170 milliót, a Jobbik 150 milliót, az LMP 104 milliót költött, az SZDSZ pedig úgy adott ki 32 milliót, hogy a választáson gyakorlatilag nem is vett részt. A nagyobb szervezetek között mindössze egyetlen akad, amely a pénzügyeit igyekszik átláthatóvá tenni: az LMP internetes oldalán tételesen számot ad a bevételeiről és a kiadásairól egyaránt - írják, de hozzáteszik: más kérdés, hogy a párt saját adatai szerint csak 54 milliót fordított a kampányra, míg a becsült összeg ennek kevés híján a kétszerese.

A leghatékonyabban kétségkívül a Fidesz használta fel a kampányra szánt pénzt, mert 485 millióból várhatóan 260-nál több mandátumot szerez. Egy képviselői helyet tehát alig több mint 1,8 millióból hoztak ki. Az MSZP a másik véglet, hiszen a szocialistáknak egyetlen mandátum csaknem 12 millióba került. Az LMP-nél ugyanez az összeg hat-hétmillió között van, míg a Jobbik egy-egy embert alig hárommillióból juttatott be a parlamentbe. Az MDF és az SZDSZ kidobott kétszázmilliót az ablakon - írja a Népszabadság.

 - mti/para -