Több ezren tüntetnek Kijevben az ukrán parlament előtt

2010. április 24. - 13:59 | Külföld
Több ezren kezdtek tiltakozni szombaton a parlament épülete előtt az ukrán fővárosban, Kijevben az orosz-ukrán flottamegállapodás ellen.
Julija Timosenko volt kormányfő kijelentette, hogy az ellenzéki erőknek össze kell fogniuk, hogy szembeszálljanak a héten aláírt megállapodással.

A Viktor Janukovics és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által szerdán Harkivban aláírt megállapodás értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát, s cserébe az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig - további ötéves hosszabbítási lehetőséggel -, vagyis 2042-ig a Krímben maradhat.

Timosenko és a többi ellenzéki vezető azt állította, hogy a megállapodással Ukrajna elveszíti területét és korlátozza saját szuverenitását. A volt miniszterelnök hangoztatta, hogy Janukovics úgy megosztja Ukrajnát, mint senki más eddig.

Az orosz-ukrán megállapodást kedden terjesztik be ratifikálásra Oroszországban és Ukrajnában.

Timosenko szövetségese, Mikola Tomenko, a parlament alelnöke azt mondta, ha ratifikálják is a flottamegállapodást, mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy  felmondják, ha nem most, akkor később.

A Viktor Janukovics elnök vezette Régiók Pártja támogatói körbevették a törvényhozást, nehogy a Timosenko felhívására érkező ellenzékiek blokád alá vegyék a parlamentet. Az épületben az exkormányfő pártja, a Bjut néhány képviselője tartózkodik. A rendőrség nem engedi be az ellenzék többi képviselőjét, és a sajtót sem.

A kormánypártiak, akik a közeli parkban sátrakat vertek fel, azt közölték, addig maradnak, amíg az ellenzék nem hagyja abba romboló tevékenységét. A Bjut hívei egy színpadot állítottak fel, amelyen az ellenzék vezetői lépnek fel majd.

A nagy erőkkel felvonult rendőrség igyekszik elválasztani a szembenállókat.

- mti/para -