Eltűnt egy magyar hegymászó a Himaláján

2010. április 27. - 17:22 | Külföld
Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján, Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült - tájékoztatta az MTI-t Pekingben Sárközy Péter magyar főkonzul.

A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) oxigénpalack nélküli megmászására készültek, április 26-án, hétfőn délután érte a baj - áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedden késő délután érkezett faxon. Klein Dávid megsérült, de biztonságban van, míg Várkonyi László Alfréd eltűnt - mondta Sárközy, kiegészítve azzal, hogy Klein Dávid állapotáról egyelőre még nem tudtak meg részleteket. Az ismert magyar sportembereket körülbelül 7000 méteres magasságban érte a baleset. Várkonyi keresése folyamatban van. Mindketten április 3-án léptek be Nepál felől Kínába; a hegyen 60 napot kívántak tölteni.

A szabadban.hu honlapon Kleinék legutóbbi - április 22-i - beszámolója tartalmazza a következő napok programját. Eszerint április 25-én az 1-es táborba érkezést és az ott alvást tervezték, 26-ára a 2-es tábor kiépítését, majd a visszatérést az előretolt alaptáborba, míg 27-én az alaptáborba visszatérés volt a terv. Az 54 esztendős Várkonyi Lászlóról az expeditions.hu azt írja, hogy 15 évesen kezdett el hegyet mászni, bejárta a Magas Tátrát, a Kaukázust, a Pamír-hegységet, az Andokot és a Tien-sant, "mielőtt figyelme a nyolcezresek világa felé fordult". Három nyolcezres hegy megmászásában vett részt és kettőnek a csúcsára fel is jutott. Az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere. 2002 tavaszán az Everest nepáli normál útvonalán 8770 méterig jutott.

Klein Dávid 1975-ben született és 13 évesen ismerkedett meg a hegymászással. 1998-ig hazai hegymászó iskolákban, az Egyesült Államokban, a Magas Tátrában és az Alpokban "csiszolta hegymászó tudását, nyáron és télen, sziklán és jégfalakon". Magashegyi expedíciós hegymászó karrierjét 1998-ban kezdte el. Az Everestre 2005 óta jár, 2007 tavaszán a tibeti oldalon Várkonyival 8600 méterig jutott, de a kései időpont miatt a visszafordulás mellett döntöttek. 2008 tavaszán a nepáli oldalról kísérleteztek, s 7950 méterig juttottak, mivel a nepáli kormány korlátozta lehetőségeiket.

Klein Dávid és Várkonyi László - a Dreher 24 Everest Expedíció (2010) keretében - magashegyi teherhordók és oxigénpalack nélkül próbáltak meg a világ legmagasabb pontjára, a 8850 méteres Mount Everestre feljutni. Az Everest meghódításának eddig több mint 4000 alkalmából kevesebb mint 150-szer jutottak fel palack nélkül. A Várkonyi-Klein páros célja a világ tetejének első magyar oxigénpalack nélküli megmászása volt.

Erőss Zsolt szerint nincs sok remény a túlélésre

Erőss Zsolt hegymászó szerint nincs sok remény arra, hogy a Mount Everesten eltűnt Várkonyi László túlélje a hegyen bekövetkezett balesetet.

Erőss Zsolt - az első magyar alpinista, aki feljutott a Mount Everestre - kedden az MTI-nek azt mondta: az, hogy egy vagy akár két nap is eltelhetett a magyar hegymászók kínai balesete óta és Várkonyi Lászlót nem találják, "elég egyértelművé teszi egy hegymászó számára, hogy nincs sok remény".

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy eltűnt Várkonyi László, a Dreher 24 Everest-expedíció egyik hegymászója a Himaláján, miután társával, Klein Dáviddal együtt lavina sodorta el. Klein Dávid megsérült, de biztonságban van - tette hozzá.

A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, hétfőn délután érte a baj - áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedden késő délután érkezett faxon. Az ismert magyar sportembereket körülbelül 7.000 méteres magasságban érte a baleset. Az expedíció tagjai és a helyi szakemberek megkezdték Várkonyi László keresését.

Erőss Zsolt 2002-ben mászta meg a Mount Everestet, kétszer járt azon az útvonalon is, ahol Klein Dávid és Várkonyi László próbált meg feljutni a csúcsra. Az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy jelenleg csak kevés információt lehet tudni a magyarok balesetéről, de véleménye szerint lavinában eltűnni a legrosszabbat jelenti.        

Kitért arra is, hogy bár ebben az időszakban nem gyakoriak a lavinák, de előfordulhatnak. A hegymászó hozzátette, hogy miután egy népszerű és a másiknál olcsóbb útvonalról van szó, ebben a szezonban sokan járják ezt az útvonalat. Megjegyezte: furcsának találja azt az információt, amely szerint csak ketten szenvedtek balesetet.

Mint mondta, a szerencsétlenséget okozhatta egy kisebb lavina, de akár egy jégomlás is, ezt egyelőre nem lehet eldönteni a hírek alapján. Meglátása szerint ha lavina sodorta el a hegymászókat, akkor Klein Dávidot csak annak a széle érhette, ezért élhette túl, még ha sérüléseket is szerzett.
A Dreher 24 Everest-expedíció 2010. március 26-án indult útnak: Klein Dávid és Várkonyi László arra vállalkoztak, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül jutnak fel a Mount Everest csúcsára.

MTI