Holttá nyilvánítják Várkonyi Lászlót

2010. április 29. - 15:05 | Külföld
A kínai hatóságok kiadják a hivatalos igazolást arról, hogy Várkonyi László  magyar hegymászó halálos balesetet szenvedett 7000 méter magasan, a Himaláján - tájékoztatta az MTI-t Pekingben Sárközy Péter, magyar főkonzul.

Sárközy elmondta, hogy a kínai összekötő tiszt arról tájékoztatta, hogy abbahagyták az április 26-án balesetet szenvedett Várkonyi László keresését, mivel az adott terep és a zord időjárás miatt nem látják esélyét annak, hogy élve, vagy holtan megtalálják.

Az összekötő révén a főkonzulnak sikerült kapcsolata lépnie Klein Dáviddal, aki elmondta, hogy várhatóan pénteken érkezik Katmanduba.

Klein Dávid kedden hazajuttatott üzenetében beszámolt arról, hogy elsodorta egy jégomlás következtében keletkezett lavina, a 15-20 méterrel mögötte haladó Várkonyi Lászlóra pedig  "direktbe rázuhant a jég".

Az alanarnette.com internetes oldalon megjelent egy levél, amelyben idézik Jamie McGuiness új-zélandi hegymászót, aki szemtanúja volt, amint 12 óra 20 perckor egy kisebb sérac (jégtömb, jégpiramis) jégtörmeléket hullatva levált, s az északi nyeregből lefelé tartó két magyart az aláhulló darabok éppen eltalálták. "Egyikük egy gleccserszakadékba csúszott, majd betemette a jég" - áll a tudósításban.

Klein Dávid és Várkonyi László - a Dreher 24 Everest Expedíció (2010) keretében - magashegyi teherhordók és oxigénpalack nélkül próbáltak meg a hegy északi oldalán a világ legmagasabb pontjára, a 8850 méteres Mount Everestre feljutni. A Várkonyi-Klein páros az Everest első magyar, oxigénpalack nélküli megmászására készült. Az expedíció honlapján indulásuk előtt ezt írták: "Természetesen legeslegfontosabb +célkitűzésünk+, hogy az expedíció minden tagja élve, egészségesen hazatérjen!"

A Dreher Sörgyárak Zrt. csütörtökön közzé tette részvétnyilvánítását, amelyben az expedíció támogatója mélységes szomorúságáról veszi tudomásul a sportember váratlan halálát.

Az 1956-ban született Várkonyi Lászlóról az expeditions.hu-n az olvasható, hogy 15 évesen kezdett el hegyet mászni, bejárta a Magas Tátrát, a Kaukázust, a Pamír-hegységet, az Andokot és a Tien-sant, "mielőtt figyelme a nyolcezresek világa felé fordult". Három nyolcezres hegy megmászásában vett részt és kettőnek a csúcsára fel is jutott. Az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere. 2002 tavaszán az Everest nepáli normál útvonalán 8770 méterig jutott.

MTI/para