Vona Gábort kivezettethetik a gárdamellény miatt az Országházból?

2010. május 3. - 16:15 | Külföld
Lövétei István alkotmányjogász szerint szabálysértést követ el Vona Gábor, a Jobbik elnöke, ha az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében, vagy arra emlékeztető, gárdaöltözet szerű viseletben jelenik meg.

Lövétei István az MTI-nek hétfőn azt mondta, az Országgyűlés május 14-re tervezett alakuló ülésén mind a korelnöknek - ezúttal a fideszes Horváth Jánosnak -, mind pedig a megválasztott új házelnöknek joga van ahhoz, hogy döntsön, mi legyen, ha egy képviselő gárdamellényben jelenik meg az ülésteremben. (A házszabály kimondja, hogy a törvényhozás elnöke gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról.)

Az alkotmányjogász értelmezése szerint, ha az elnök úgy határoz, akkor a kormányőrök kivezethetik a szabálysértőt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szabálysértést észlelve a házelnök tehet feljelentést az ügyben, azonban a rendőrök az Országházból nem vihetnek el senkit. A szabálysértést utólag lehet megállapítani, és ha ez megtörténik, akkor az Országgyűlés megszavazhatja azt, hogy az érintett képviselőnek felfüggeszti a mentelmi jogát - magyarázta.

A Jobbik frakcióvezetővé választott elnöke, Vona Gábor többször megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint az új Országgyűlés alakuló ülésén gárdamellényben jelenik meg.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tavaly novemberben úgy egészítette ki a szabálysértési kormányrendeletet, hogy a feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvétel, annak bármely formája, a feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájának, formaruhájának nyilvános rendezvényen történő viselése is szankcionálható lett. "Ugyanilyen megítélés alá esik az a magatartás is, ha valaki olyan egyenruhát, formaruhát visel, amelyről annak jellegzetes tulajdonságai alapján a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel" - olvasható a tárcának a rendeletmódosításról tájékoztató akkori közleményében.

mti/para