"Semmiképp sem akartunk lesüllyedni Slota szintjére"

2010. május 7. - 10:24 | Külföld
Diplomáciai kötéltáncot kellett járnunk Szlovákiával: fenntartani a kétoldalú viszonyt, de minden lehetséges fórumon tiltakozni az eljárás ellen - nyilatkozta a szlováki nyelvtörvénnyel és az államfőnek a szlovák-magyar határon való feltartóztatásával kapcsolatban Balázs Péter leköszönő külügyminiszter a Népszabadságnak.

A lap pénteki számában megjelent interjúban a külügyi tárca vezetője hozzátette: minden lépést megtettünk, ezt a minap Martonyi János is elismerte. "A hangvétel tekintetében semmiképp sem akartunk lesüllyedni Slota szintjére" - fogalmazott Balázs Péter.

A miniszter - aki távozását követően visszatér a Közép-európai Egyetemre - elégedett a mérleggel, egy - Szlovákia kivételével - minden szomszédjával baráti kapcsolatban lévő országot hagy utódjára.

Balázs Péter ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új kormánystruktúrában a miniszterek többsége átszervezésekkel kénytelen foglalkozni, miközben azonnal a 2011-es európai uniós feladatokra kellene koncentrálniuk. A miniszter szerint nem kis tétről van szó, az EU-elnökség tíz évre is meghatározhatja Magyarország megítélését.

(MTI)