Megtalálják a tavaly lezuhant Air France gépet? – Szlovákiai magyar utasa is volt

2010. május 11. - 09:22 | Külföld
Várhatóan szerdáig megtalálják a tavaly júniusban lezuhant Air France gépet - amely Rióból Párizsba tartott - a francia vizsgálatot irányító testület (BEA) hétfői közlése szerint. Az Air France 447 számú, Rio de Janeiro és Párizs között közlekedő járata 228 emberrel a fedélzetén 2009. június 1-jén zuhant a tengerbe a brazil partoktól mintegy 1100 kilométernyire. Utasai között négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar is volt.

A vizsgálatot vezető Alain Bouillard szerint, ha a gépet ott találják meg, ahonnan az óceán mélyéről, a fekete dobozból érkezett utolsó jeleket fogták, akkor elképzelhető, hogy a gép megszakítva útját visszafordult Rió felé, ugyanis a légi forgalomirányítókhoz beérkezett utolsó információk Rio de Janeiróhoz képest egy távolabbi pozíciót jelöltek meg.

A testület azt követően jutott erre a következtetésre, hogy a katasztrófa után fogott jeleket most egy új technológia segítségével elemezték, és ennek köszönhetően sikerült a gép lezuhanásának feltehető körzetét szűkíteni. Ez pedig távolabb fekszik az eddig véltnél.

"Ez egy lehetséges feltételezés" - mondta Bouillard, hozzátéve, megválaszolásra vár a kérdés, miért fordult vissza a gép.

Eddig a 200 négyzetkilométeres zónának már a kétharmadát átfésülték távirányítású tengeralattjáróval. A BEA vezetője, Jean-Paul Troadec elmondta, hogy először megpróbálják megtalálni a gép maradványait, majd igyekeznek felderíteni a fekete dobozok helyét. Utóbbiak nélkül valószínűleg soha nem lenne kideríthető, hogy miért zuhant le az Air France járata.

mti/para