Balázs Péter már nem lepődik meg...

2010. május 13. - 10:49 | Külföld
Nagyon kemény jelzésnek nevezte Szlovákia budapesti nagykövetének hazarendelését a magyar külügyminiszter az ATV csütörtök reggeli műsorában.
Balázs Péter elmondta: ez a lépés általában azt jelenti, hogy egy ország aggodalmát fejezi ki valamilyen szituációval kapcsolatban. Hozzátette, nem lenne meglepődve, ha beigazolódna, Szlovákia válaszlépéseket tervez a magyar állampolgárság kiterjesztése miatt.

A külügyminiszter szerint semmi nem indokolja a szlovákiai választások előtt, hogy Magyarország "előreszaladjon" ebben az ügyben, mert ennek kárvallottja a Magyar Koalíció Pártja lehet. Szerinte Robert Fico kormányfőnek szüksége van arra, hogy elterelje a figyelmet Görögország anyagi kisegítéséről, és ehhez jó téma a magyar állampolgárság ügye.

Martonyi János leendő külügyminiszter szerdán Pozsonyban tárgyalt a szlovák diplomácia irányítójával, Miroslav Lajčákkal. A szlovák miniszter barátságtalan lépésnek nevezte, hogy Magyarország nem konzultált hazájával az állampolgárság kiterjesztéséről.

"Arra számítok, hogy Szlovákia ebben az ügyben is a megfelelő nemzetközi szervekhez fordul. Tolmácsolni fogjuk aggodalmainkat és fenntartásainkat a magyar lépéssel kapcsolatban" - fejtette ki Miroslav Lajčák.

Martonyi János elmondta: Budapest tudomásul veszi, hogy Szlovákiának aggodalmai vannak az állampolgárság kiterjesztése miatt.
"A mi véleményünk az, hogy kölcsönösen tekintettel kell lennünk ezekre az érzékenységekre. (...) Ha ezeket a kérdéseket minden esetben őszinte, nyílt és baráti légkörben kezeljük, akkor nem lesznek köztünk komoly gondok" - vélekedett a kijelölt külügyminiszter.

A megbeszélést követően Szlovákia hazarendelte budapesti nagykövetét. A magyar Külügyminisztérium bejelentette: magyarázatot vár Pozsonytól. válaszlépéseket tervez a magyar állampolgárság kiterjesztése miatt.

- mti/para -