Széthullás szélén az ETA - Elfogták a katonai vezetőjét

2010. május 20. - 19:53 | Külföld
Elfogták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi terrorszervezet feltételezett katonai vezetőjét, Mikel Karrera Sarobét csütörtökön. Sarobe két éven belül már az ötödik olyan katonai vezetője az ETA-nak, aki rács mögé került. Ez a tény a fegyveres baszk szeparatista csoport széthullását, befolyásának és ütőképességének elvesztését jelzi.

A francia baszkföldön, Bayonne-ban őrizetbe vett Sarobe, alias Ata mindössze két hónapig állt a terrorista szervezet élén. Az utóbbi két év során az ETA hét legfelsőbb vezetője - öt katonai és két politikai - került rendőrkézre. Ez eddig példátlan volt a 829 halálos áldozatot és 40 merénylettel teli évet maga mögött tudó szervezet történetében.

A spanyol belügyminiszter, Alfredo Pérez Rubalcaba nagy jelentőségűnek nevezte a rendőrök csütörtöki fogását. Rubalcaba úgy gondolja, hogy a jelenlegi esemény majdnem hogy fontosabb, mint Txerokinak, az ETA karizmatikus katonai vezetőjének 2008. novemberi elfogása. Txeroki négy évig állt a szervezet élén, és ő volt az, aki megtorpedózta a fegyveres csoport és José Luis Rodriguez Zapareto szocialista kormányának 2006-2007-es tárgyalásait.

Madrid azóta új, sokkal kíméletlenebb politikát alkalmaz az ETA-val és szövetségeseivel szemben: a rendőrök jóval határozottabban lépnek fel a terroristák ellen, a kormány pedig kizárja az újabb tárgyalásokat.

Szakértők úgy vélik, a tény, hogy az ETA képtelen volt hosszútávon szabadon működtetni vezetőségét súlyos következményekhez vezethet mind katonai, mind politikai téren.

A szervezet ütőképességére kifejtett hatások már meg is látszanak: az ETA 2009 augusztusa óta nem követett el merényletet Spanyolországban. "Kilenc hónap támadások nélkül, és még csak fegyverszünet sincs a felek között - szerintem ez példátlan a demokrácia visszatérése óta" - mondta Florencio Dominguez a Vasco Press főszerkesztője és számos, az ETA-ról szóló könyv szerzője Franco diktátor 1975-ös halálára utalva.

"Az, hogy a titkos szervezet kénytelen folyamatosan megújítani a vezetőségét, meg is látszik jelenlegi eredménytelenségében - folytatta a szakértő. - A legfontosabb azonban mégis az, hogy így nem tudja elfogadtatni döntéseit politikai bázisával. Ilyesmi pedig még eddig sohasem fordult elő."

A fenti állítást igazolja az is, hogy a radikális szeparatista baszk baloldal, amely közel áll a Batasunához, az ETA betiltott politikai szárnyához, áprilisban új irányvonalat fogadott el, és kizárólag politikai tevékenységről beszélt, miközben az ETA világosan jelezte, hogy folytatni akarja a fegyveres támadásokat.

Kétségtelen, a radikális baloldal nem ment el addig, hogy elítélje az erőszakot - pedig a kormány ezt követeli tőle működésének engedélyezéséért cserébe -, és politikai ellentételezést vár azért is, hogy elhatárolódjon az ETA-tól.

"Még nem értünk el a fordulóponthoz: még nem vágták el az ETA-t éltető köldökzsinórt, így a szervezetnek egyelőre nem kell választania aközött, hogy enged-e a nyomásnak, vagy egyedül néz szembe a rendőrség csapásaival - hangsúlyozza Dominguez. - Azonban az első lépés már megtörtént ebbe az irányba. Egyfajta egyensúly áll fenn azok között, akik egyelőre nem mernek nyilvánosan szembeszállni a fegyveres szervezettel, és azok között, akik már nem hajolnak meg az ETA döntései előtt. Nem tudjuk, merre billen majd a mérleg nyelve" - vonta le a következtetést a szakértő.

MTI/para

Címkék: ETA, terrorszervezet