Ezer év börtönt kapott a madridi repülőtéri merénylet három tettese

2010. május 21. - 17:23 | Külföld
Egyenként több mint ezer év börtönre ítélte a spanyol Nemzeti Bíróság az ETA baszk szeparatista szervezet három tagját a madridi repülőtéren négy éve elkövetett pokolgépes merényletért.

A robbantás két ember halálát okozta, további 41 embert pedig könnyebben megsebesített, és megtorpedózta a kormány ETA-val folytatott béketárgyalásait.

A pénteken közzétett ítélet szerint a három vádlottat, Mattin Sarasolát, Igor Portut és Mikel San Sebastiánt terrorista gyilkosság elkövetésében találták bűnösnek annak a pokolgépnek a telepítéséért, amely a Barajas repülőtér parkolóházában egy furgonban robbant fel 2006. december 30-án, romba döntve a parkolóház egy részét és megölve két, autójában alvó ecuadori bevándorlót.

A bírák mindegyik vádlottat 1040 év szabadságvesztésre ítélték, bár ebből legfeljebb 40 évet fognak letölteni, mivel Spanyolországban ez a terrorizmusért kiszabható legmagasabb büntetés. Mellékbüntetésként 700 ezer, illetve 500 ezer euró kárpótlást tartoznak fizetni a két halálos áldozat családjának.

Portut és Sarasolát 2008. január 9-én fogták el, míg San Sebastiánt mintegy hat héttel később Dél-Franciaországban.

Az ETA egykori katonai vezetőjét, Miguel de Garikoitz Aspiazu Rubinát, aki szintén 2008-ban Franciaországban került rendőrkézre, később állítják bíróság elé ugyanezért a robbantásért, amelynek a gyanú szerint ő volt a kitervelője.

A merénylet miatt José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök kormánya hivatalosan leállította az ETA-val hat hónappal korábban megkezdett előkészítő tárgyalásokat. A felek azonban kapcsolatban maradtak egymással még néhány hónapig, amikor 2007 júniusában a baszk szeparatista szervezet felmondta 15 hónapja tartó tűzszünetét.

A spanyol kormány azóta keményen lép fel a szervezet ellen, amelynek több tucat tagját tartóztatta le.

A hatóságok szerint 829 ember halt meg az önálló baszk haza létrehozásáért harcoló ETA elmúlt négy évtizedben elkövetett robbantásaiban és lőfegyveres támadásaiban.

MTI/para