A Fidesz-vezetők rémhírei kiütötték a tőzsdét meg a forintot

2010. június 3. - 18:22 | Külföld
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 228,50 pontos, 1,03 százalékos csökkenéssel, 22.023,79 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 42,1 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

Az MTI által megkérdezett piaci szakértők szerint bizonytalanságot okoztak a piacon Kósa Lajosnak, a Fidesz alelnökének a magyar gazdaság állapotára vonatkozó kijelentései. A kormánypárti politikus államcsőd közeli helyzetről, kríziskezelés szükségességéről beszélt, és úgy fogalmazott: "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".

A szakértők egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy a befektetők megijedtek, előtérbe került a kockázatkerülés, és azonnal kezdték eladni a magyar papírokat, beleértve a kötvényeket is. A forint euróval szembeni jegyzése a délelőtti 274-es szintről késő délutánra 280 fölé emelkedett. Mindeközben a vezető nyugat-európai tőzsdék nyereségben voltak, és az amerikai piac is emelkedéssel nyitott.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint "politikai kockázat" jelent meg a magyar piacon, amire már régóta nem volt példa. A Kósa-beszéd pánikot okozott, aminek eredményeként mintegy ezer pontot esett nap közben a BUX.

Illés László, a QUAESTOR nemzetközi üzletág vezetője szerint is megijedtek a külföldi befektetők, és a kockázatot eladással árazták. Megemlítette azt is, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel közös brüsszeli sajtótájékoztatóján óvatosságra intette Magyarországot a meglévő problémák miatt, és arra biztatott, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a hiány leszorítása és a strukturális reformok megvalósítása érdekében.

A Mol árfolyama 390 forinttal, 2,10 százalékkal 18.200 forintra csökkent, 5,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 160 forinttal, 2,86 százalékkal 5.440 forintra esett, forgalmuk 29,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,14 százalékkal 695 forintra erősödött, forgalma 1,1 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 750 forinttal, 1,71 százalékkal 44.500 forintra nőtt, a részvények forgalma 6,3 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 210,8 millió forintos forgalom mellett 295 forinttal, 1,46 százalékkal 19.900 forintra gyengült.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2.007,55 ponton zárt csütörtökön, ez 14,07 pontos, 0,70 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

280 forint felett az euró jegyzése

Csütörtök délután fél hat előtt 280,20 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben a délelőtt még jellemző 274 forintos jegyzéssel szemben.

Csütörtök délelőtt még 273,50 forintos euró jegyzésre is volt példa.

A forint árfolyama csütörtökön elszakadt a térségbeli devizák által nemzetközi hatásokra követett trendtől, amit a piac belföldi tényezőknek, a gazdasági "kríziskezelés" szükségességéről egy debreceni gazdasági konferencián elhangzott "súlyos" kijelentések hatásának tulajdonít.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy debreceni konferencián csütörtökön egyebek közt úgy fogalmazott: a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni.

Varga Mihály szerint Magyarországon "gazdasági vészhelyzet" van. Leszögezte: a kormány nem átgondolatlan, hanem rendszerszintű lépésekben gondolkozik.

A miniszterelnökség államtitkára a gazdasági tényfeltáró bizottság csütörtöki ülése után azt mondta: Magyarország rossz helyzetben van, még a "gazdasági vészhelyzet" kifejezés sem indokolatlan.

mti/para