Fontos együttműködni a határon túli magyar szervezetekkel is

2010. június 5. - 15:24 | Külföld
A határon túli magyarság választott vezetőivel való együttműködésről, az oktatásról és a magyar nyelv határon túli használatáról folytatott eszmecserét Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton Budapesten.

Lomnici Zoltán a megbeszélés után az MTI-nek elmondta: fontosnak tartják az együttműködést a határon túli szervezetekkel az emberi méltóság tekintetében is. Egyetértettek Markó Bélával a nyelvhasználat kérdésében, vagyis abban, hogy a hivatalos ügyek intézése is lehetséges legyen a kisebbség nyelvén, s az oktatás vagy a hitélet is folyhasson magyarul. A magyar nyelvű oktatás kérdését is mindkét fél fontosnak tekinti. Megállapodtak abban, hogy szorgalmazni kell a határon túli magyar egyetemeken és főiskolákon a magyar nyelven történő oktatást.

A történelem tanítása is szóba került Lomnici Zoltán és Markó Béla találkozóján. Úgy vélték, higgadt párbeszédre van szükség ahhoz, hogy a történelem oktatása megfelelő legyen, a történelemhez jól értő, elfogulatlan tudósok folyamatos párbeszédére van szükség, amelyhez a civil szervezetek nagy segítséget nyújthatnak.

Egyetértettek abban is, hogy az anyaországgal történő kapcsolattartás szempontjából a schengeni megállapodások rendkívül fontosak, és lényegesnek tartják, hogy jelentős könnyítések lesznek e téren Szerbiában és a Kárpátalján is.

Lomnici Zoltán beszámolt arról is, hogy Markó Béla gratulált az emberi méltóság védelmére közzétett felhívásához. A tavaly novemberben kiadott felhíváshoz rövid idő alatt csatlakoztak parlamenti pártok, egyházak, civil szervezetek és több mint 14 ezer magánszemély.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke elmondta, hogy a jövőben további határon túli magyar vezetőkkel is eszmecserét kíván folytatni.

(MTI)