Sokkban részvénypiacok meg a forint a politikai nyilatkozatok miatt

2010. június 6. - 09:52 | Külföld
Bizonytalanságot okoztak a hét második felében tett politikai nyilatkozatok a részvénypiacon, erőteljes eladói nyomás alakult ki, meredeken estek az árfolyamok a részvénypiacon, jelentősen gyengült a forint. A múlt heti emelkedés után meredeken esett ezen a héten a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe: a BUX 649,54 pontot, 2,96 százalékot gyengült a héten, pénteken 21.288,93 ponton zárt.

Az index a 2009. december végi 21.227 pontos értékénél 61,93 ponttal, 0,3 százalékkal áll magasabban.

A kis és közepes kapitalizációjú részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 3,13 százalékot, 63,23 pontot esett, pénteken záráskor 1.957,79 ponton állt.

Az amerikai és a brit tőzsdék zárva tartása miatt rendkívül alacsony forgalommal, eseménytelen kereskedés mellett indult a hét. Majd a BP olajtársaság árfolyamának jelentős esése miatt elromlott a hangulat a nemzetközi piacokon, ami általános pesszimizmust indított el.

A BP 13 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést kedden. Arra a hírre gyengült az árfolyam, hogy kudarccal végződött az olajtársaságnak a múlt hét közepén kezdett kísérlete az olajszivárgás elfojtására a Mexikói-öbölben.

A lefelé tartó trendet ismét korrigálta a piac szerdán, ebből azonban kimaradt az OTP, elsősorban a Richter és a Mol húzta a magyar piacot. A magyar börze emelkedési teljesítménye meghaladta mind a régiós, mind a nyugat-európai szintet.    
    A hét második felében azonban bizonytalanságot okozott több vezető politikus államcsőddel kapcsolatos nyilatkozata.
    Piaci szakértők szerint bizonytalanságot okoztak a piacon Kósa Lajosnak, a Fidesz alelnökének a magyar gazdaság állapotára vonatkozó kijelentései csütörtökön. A kormánypárti politikus államcsőd közeli helyzetről, a kríziskezelés szükségességéről beszélt, és úgy fogalmazott: "a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg".

A szakértők egy része úgy vélekedett, hogy a befektetők megijedtek, előtérbe került a kockázatkerülés, és azonnal kezdték eladni a magyar papírokat, beleértve a kötvényeket is. A forint euróval szembeni jegyzése a délelőtti 274-es szintről késő délutánra 280 fölé emelkedett. Mindeközben a vezető nyugat-európai tőzsdék nyereségben voltak, és az amerikai piac is emelkedéssel nyitott.

Hírügynökségi beszámolók szerint pénteken a magyarországi piacok mellett a globális piacok is esni kezdtek, amelyeket az államcsőddel kapcsolatos magyar politikusi kijelentések váltottak ki. Többek között Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője péntek déli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tartja túlzónak Kósa Lajos Fidesz-alelnök előző napi, az államcsőddel kapcsolatos kijelentését. A görög példára utalva azt mondta, hogy Magyarországon az előző kormány meghamisította a gazdasági adatokat, csakúgy, mint a görögök. Görögországban már eljött az igazság pillanata, Magyarország még ez előtt áll - mondta.

Egyes szakértői vélemények szerint azonban félreértés miatt indult el pánik a magyar piacokon. A Concorde Értékpapír elemzője szerint ugyanis a világ vezető hírügynökségei úgy adták vissza Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivőjének szavait, amelyek alapján tévesen arra lehetett következtetni, hogy a magyar kormány számol az államcsőd lehetőségével.

Az OTP 15 százalékot zuhanva 4.624 forinton állt meg, ennél lejjebb pénteken már nem kerülhetett a bankpapír jegyzése. Az euró-forint keresztárfolyam pedig járt 289,44-en is.

A pénteken nem volt túl jó hangulat a tengerentúlon sem. A várakozásoktól ugyanis jóval elmaradva nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban májusban.

A részvénypiac forgalma a héten 191,9 milliárd forint volt, ennek jelentős, 46 százalékát pénteken bonyolították le, egy héttel korábban a részvénypiac összforgalma 160,5 milliárd volt.

A heti forgalom túlnyomó részét, 72 százalékát az OTP adta 138,2 milliárd forint értékben. A Mol 24,8 milliárd forint forgalmat ért el, ami az összforgalom 12,9 százaléka. A Magyar Telekommal 5,96 milliárd, a Richter részvényeivel 19,1 milliárd forint értékben kereskedtek. Előbbi a teljes részvénypiaci forgalom 3,11 százaléka, utóbbi a 9,96 százaléka.

A vezető papírok közül egyedül az OTP árfolyama csökkent, a többieké emelkedni tudott.

Az OTP árfolyama egy hét alatt 16,19 százalékkal, 935 forinttal 4.840 forintra csökkent. A Mol 0,56 százalékot, 100 forintot erősödött, 18.000 forinton zárt pénteken. A Magyar Telekom is erősödni tudott, árfolyama 1,62 százalékkal, 11 forinttal 692 forintra nőtt. A Richter részvények ára 4,76 százalékkal, 2.000 forinttal 44.000 forintra nőtt. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 2,00 százalékos, 395 forintos veszteséget könyvelhetett el, így 19.400 forintra csökkent az árfolyama.

mti/para